Eurostat: Emisiile de CO2 din arderea combustibililor fosili au crescut anul trecut în majoritatea statelor membre ale UE

in Energie 4 May 2018 3 Views

Emisiile de dioxid de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili au crescut anul trecut cu 1,8% în Uniunea Europeană, comparativ cu 2016, arată datele preliminare publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Emisiile de dioxid de carbon contribuie în mod semnificativ la nivel mondial la încălzirea globală și reprezintă aproximativ 80% din toate emisiile de gaze cu efect de seră ale UE. Ele sunt influențate de factori precum condițiile climatice, creșterea economică, mărimea populației, transporturile și activitățile industriale.

“De asemenea, trebuie remarcat faptul că importurile și exporturile de produse energetice au un impact asupra emisiilor de CO2 în UE țarile în care se folosesc combustibilii fosili: de exemplu, îm cazul în care cărbunii sunt importați, acest lucru duce la o creștere a emisiilor, în timp ce în cazul în care electricitatea este importată, acest fapt nu are un efect direct asupra emisiilor din țara importatoare, deoarece acestea sunt raportate în țara exportatoare unde este produsă”, se arată într-un comunicat al Eurostat.

În 2017, emisiile de CO2 au crescut în majoritatea statelor membre ale UE, cel mai semnificativ avans fiind înregistrat în Malta (12,8%), Estonia (11,3%), Bulgaria (8,3%), Spania (7,4%), Portugalia (7,3%), Ungaria (6,9%) şi România (6,8%).

Scăderi au fost înregistrate în şapte ţări membre: Finlanda (minus 5,9%), Danemarca (minus 5,8%), Marea Britanie (minus 3,2%), Irlanda (minus 2,9%), Belgia (minus 2,4%), Letonia (minus 0,7%) şi Germania (minus 0,2%).

 

Comentarii

comentarii