Eurostat: România, sub media UE, dar peste Austria, cu privire la speranţa de viaţă sănătoasă

România se află sub media Uniunii Europene cu privire speranţa de viaţă sănătoasă la naştere, respectiv numărul de ani preconizat pentru ca o persoană să trăiască fără probleme de sănătate, dar se situează peste alte state membre, precum Austria, Finlanda sau Slovenia, potrivit datelor publicate marţi de Eurostat.

Anii de viață sănătoși, și, de asemenea, numiți speranța de viață fără handicap (DFLE), este definit ca numărul de ani în care o persoană trăieşte într-o stare sănătoasă.

Acest indicator statistic este compilat separat pentru bărbați și femei, la naștere și la vârsta între 50 și 65 de ani. Se bazează pe prevalența specifică vârstei (proporții) a populației în condiții sănătoase și nesănătoase și informații despre mortalitate specifice vârstei. O condiție sănătoasă este definită ca fiind una fără limitare în funcționare și fără handicap.

Indicatorul este calculat după metoda Sullivan folosită pe scară largă. Se bazează pe măsurători ale proporției specifice vârstei din populația cu și fără handicap și pe datele privind mortalitatea. Interesul său constă în simplitatea sa, disponibilitatea datelor sale de bază și independența acesteia de dimensiunea și structura de vârstă a populației. Cu toate acestea, diferențele culturale în raportarea dizabilității pot influența acest indicator, menţionează Eurostat.

Conform acestor date, în anul 2018, speranţa de viaţă sănătoasă în UE era de 64,2 ani pentru femei şi de 63,7 ani pentru bărbaţi. În cazul României, speranţa de viaţă sănătoasă era de 59,6 ani pentru femei şi de 59,2 ani pentru bărbaţi.

În rândul statelor membre, Malta avea în 2018 cea mai ridicată speranţa de viaţă sănătoasă pentru femei (73,4 ani), urmată de Suedia (72 ani) şi Irlanda (70,4 ani), în timp ce în cazul bărbaţilor cea mai ridicată speranţa de viaţă sănătoasă se înregistra în Suedia (73,7 ani), Malta (71,9 ani) şi Irlanda (68,4 ani). În contrast, Letonia avea cea mai scăzută speranţa de viaţă din UE, atât în cazul femeilor (53,7 ani), cât şi în cel al bărbaţilor (51 de ani).

Numărul de ani pe care o persoană este aşteptată să îi trăiască fără probleme de sănătate era mai mare pentru femei decât pentru bărbaţi în 19 de state membre, iar în cinci din aceste ţări diferenţa era mai mare de doi ani: Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Estonia. În schimb, în şapte state membre, speranţa de viaţă sănătoasă este mai mare în cazul bărbaţilor decât în cazul femeilor. Cele mai mari diferenţe se înregistrau în Olanda (3,9 ani), Danemarca (3,4 ani) şi Finlanda (3,1 ani).

spot_img

Ultimele știri