Evenimentul de Botosani: Agricultura viitorului: Botosanenii incep sa se intereseze de produsele ecologice

Produsele ecologice sunt la mare cautare in afara tarii, iar specialistii se asteapta ca si cererea pe piata interna sa creasca semnificativ in urmatorii ani. Produsele ecologice se vand foarte bine la export, anul trecut incasandu-se din acest segment zeci de milioane de euro. Mierea si nucile par a fi cele mai cautate produse ecologice.

Inca din 2005 s-au desfasurat actiuni de promovare a agriculturii ecologice, indeosebi la nivelul de consumatori, astfel incat acestia sa constientizeze garantiile pe care le ofera produsele respective si sa ofere un pret convenabil pentru ele. Produsele ecologice garanteaza sanatatea cumparatorilor, ele fiind obtinute in conditii de minima poluare si fara utilizarea de substante chimice in tehnologie.

Ecologic, dar scump!

In judetul Botosani, pe langa cei care au ales sa intre in aceasta afacere de producere a produselor ecologice de buna voie, mai sunt acele persoane care s-au trezit peste noapte ca detin teren intr-o zona care a fost declarata protejata, iar pentru a avea productie agricola din zona respectiva, trebuie sa se respecte o serie de reguli. Criteriile necesare atat pentru producerea, cat si pentru comercializarea unor astfel de produse sunt foarte stricte, lucru ce face ca si pretul lor sa fie cu pana la 100% mai mare decat cel al produselor conventionale. "Sunt permise activitati economice care sunt in sprijinul dezvoltarii durabile si nu afecteaza starea de conservare favorabila a zonei respective", a declarat un specialist.

Zone de protectie

Costurile pentru o agricultura ecologica nu sunt deloc mici, fapt care a trezit nemultumiri in randul detinatorilor de terenuri. Totusi, avand in vedere cat de apreciate sunt produsele ecologice de straini, declararea acelor zone ca protejate se va dovedi a fi o adevarata binecuvantare pentru proprietarii unor astfel de terenuri. Mai mult, fiind vorba despre zone protejate, se are in vedere si atragerea de fonduri. "Fiind zone de protectie, se ofera posibilitatea unei dezvoltari mai bune. Poate asigura cresterea vanzarilor produselor naturale traditionale pe piata interna si externa. Totodata, se poate asigura atragerea finantarilor speciale ale UE pentru agricultura si silvicultura, in concordanta cu obiectivele de conservare ale zonei respective", a mentionat un specialist de mediu.

Avantaje si oportunitati

Proprietarii unor astfel de terenuri mai beneficiaza si de alte avantaje, spre exemplu scutirea la plata impozitului pe teren. Produsele din aceste zone pot deveni marci recunoscute. "Proprietarii de terenuri extravilane situate in ariile naturale protejate sunt scutiti de plata impozitului pe teren. Cresterea oportunitatii economice semnificative ar fi reprezentata de cresterea vanzarii produselor naturale, cum ar fi: cas, miere, vin, cu etichetarea acestora. Etichetarea lor va certifica faptul ca ele provin dintr-un sit Natura 2000, ceea ce reprezinta garantia ca zona respectiva este o zona nepoluata, cu o valoare ecologica deosebita. Etichetarea lor inseamna crearea unui brand", a declarat Rocsana Gafencu, coordonator in cadrul compartimentului de Protectie a Naturii si Arii Naturale Protejate, a Agentiei de Protectia Mediului (APM) Botosani. Pentru faptul ca aceste arii de protectie speciala au fost incluse in reteaua Natura 2000 (Reteaua Natura 2000 este o retea ecologica de arii naturale protejate de statele membre ale Uniunii Europene), produsele vor putea fi recunoscute la nivel european, ceea ce va duce la cresterea vanzarii lor.

Tulcea, in topul cultivatorilor de produse ecologice

La ora actuala, agricultura ecologica are o cota de piata mai mica de 1%, totusi se asteapta la o crestere, avand in vedere faptul ca domeniul este unul din ce in ce mai atractiv pentru fermieri. In 2006, la nivel national s-au inregistrat mai bine de 3.000 de producatori si comercianti de produse ecologice. In ceea ce priveste suprafata cultivata, aceasta a avut o crestere de aproape 30 de mii de hectare. La ora actuala, Tulcea pare sa ocupe primul loc cand vine vorba de suprafata cultivata ecologic. Costul de producere a mierii, oualor, cerealelor si a laptelui ecologic este cu circa 30% mai mare decat al produselor conventionale si asta pentru ca se utilizeaza ingrasaminte naturale si tratamente speciale ale plantelor.

Produsele ecologice, succes asigurat in viitor

Daca unii producatori agricoli s-au aratat initial nemultumiti ca li se impune sa practice agricultura ecologica, alti fermieri au intuit inca in urma cu cativa ani avantajele cu care s-ar putea alege iesind pe piata, atat cea interna, dar mai ales cea externa, cu produse ecologice. Chiar cu riscul de a avea productii mai mici, au depus cereri la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala pentru a incepe procedurile de certificare a fermelor ecologice. "Procedura de autorizare cuprinde o fisa de inregistrare, depusa la DADR, unde este avizata, fiind apoi trimisa la Ministerul Agriculturii pentru aprobare. Un organ de inspectie urmareste apoi respectarea tehnologiei ecologice, pe o perioada mai indelungata. Doi ani fermele sunt monitorizate, pentru a certifica faptul ca fermierul nu foloseste ingrasaminte, pesticide sau nu recurge la substante chimice in tratamentele bolilor si daunatorilor", precizeaza Ioana Popovici, purtator de cuvant al DADR Botosani.

Ferme monitorizate

O singura ferma a obtinut pana acum certificarea sa scoata pe piata produse ecologice, iar alte doua patru sunt in curs de autorizare, documentatiile fiind depuse la DADR. Acestea au primit acordul de la minister pentru parcurgerea perioadei de conversie, in care activitatea fermei este monitorizata de inspectori. Porumb, soia, grau, rapita si floarea soarelui, dar si plante furajere, sunt pe lista produselor agricole ecologice cu care vor iesi pe piata fermierii botosaneni. Fermele sunt din diferite zone ale judetului, din Hiliseu Horia, Cotusca, Saveni, Vlasinesti, Ungureni si Flamanzi. "Plante furajere si pasuni ecologice vor fi certificate in curand in judet, pentru ca sunt cereri si din partea unor fermieri din zootehnie care vor sa iasa pe piata in urmatorii ani cu produse ecologice. Pentru ca in farfuria consumatorului sa ajunga carne sau lactate fara urme de chimicale, animalul sacrificat trebuie sa fi fost alimentat doar cu hrana ecologica, ceea ce ii face pe fermieri sa isi asigure si plantele furajere fara chimicale. Interesul pentru aceasta productie este in crestere si la noi si pe piata comunitara. Dar avantajele vin greu. Trebuie rabdare", este de parere Gheorghe Manole, directorul adjunct al DADR Botosani.

Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul de Botosani

spot_img

Ultimele știri