Evenimentul Zilei: Aer conditionat pentru tot orasul

Este numit „supercopacul”, insa inventatorii peruani prefera sa vorbeasca despre „un plaman urias” atunci cand prezinta noua lor creatie inalta de cinci metri, o masinarie care aspira particulele si gazele nocive din aer si elibereaza oxigen. „Aspiratorul de poluare” se anunta a fi o solutie a viitorului pentru orasele sufocate de poluare, relateaza AFP.

Astazi, exista un singur prototip al acestei masinarii: un PAU-20, instalat in fata Ministerului Productiei din Lima, una dintre zonele cele mai poluate din lume. Potrivit inginerului Jorge Gutierrez, unul dintre inventatori, ar fi nevoie de zeci, chiar sute de astfel de „arbori” pentru a simti efectele lor pozitive intr-o mare aglomeratie urbana.

Masinaria poate purifica 200.000 de metri cubi de aer pe zi, echivalentul aerului respirat de 20.000 de persoane. Cat despre dioxidul de carbon retinut din atmosfera, inventia poate inlocui functia a 1.200 de arbori naturali.

„Mai mult, acest purificator urban trateaza oxidul de azot si de sulf, retine particulele de carbon si salpetru, azbestul provenit din placutele de frana ale masinilor sau particulele de cauciuc provenind de la pneurile uzate,” a precizat Jorge Gutierrez.

O gura de aer pentru trecatori

Dispozitivul PAU-20 seamana cu o gigantica cutie albastra cu dimensiunile de 3,5 x 2,5 metri si inalta de cinci metri, avand pe toate cele patru laturi grilaje care aspira aerul poluat, situate la 65 de centimetri de sol. Inventatorii masinariei au plasat la una din gurile de expirare a aerului purificat un fel de tub gros din plastic, unde trecatorii pot respira aerul curat filtrat de aparat. „Multi oameni raman cu nasurile in tub cateva minute si spun ca apoi se simt mult mai bine,” povesteste inginerul peruan.

Aplicatii multiple

Gutierrez a explicat ca masinaria filtreaza elementele poluante si le dizolva in apa, pe baza careia si functioneaza. „Apa care iese din masina poate contine salpetru sau particule de carbon, ceea ce o face nepotabila, insa poate fi refolosita la udarea florilor, de exemplu”, a spus inginerul.

Prototipul PAU-20 a costat circa 100.000 de dolari si consuma 2,8 kilowati pe ora, ceva mai mult decat un aspirator industrial, si 60 de litri de apa pe zi. Pe viitor, inventatorii spera sa poata utiliza energia solara pentru functionarea uriasei masinarii. Gutierrez spune ca lucreaza deja la alte modele de purificatoare care ar putea fi folosite in spitale, scoli sau locuinte. „Ce poate fi mai util in acest secol decat o masinarie care ne scapa de bacterii, de praf si care ne oxigeneaza aerul?”, se lanseaza cu entuziasm inventatorul arborelui-minune.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei

spot_img

Ultimele știri