Evenimentul Zilei: Belgienii au solutia pentru deseurile pe care nu stii unde sa le arunci

in Deseuri 1 October 2010 76 Views

Ce fac romanii cu resturile care raman dupa ce tund copacii, sau cu molozul care se aduna cand isi renoveaza casa? Belgienii duc astfel de deseuri la centre de depozitare, unde sunt valorificate la maximum.

Un astfel de depozit – denumit in engleza civic amenity parc – detine compania Ivarem in regiunea Mechelen. Ivarem este de fapt o intermunicipalitate (adica reuneste si deserveste mai multe municipalitati), care colecteaza deseurile din 33.000 de gospodarii din Flandra. Este prima companie din regiune care a construit o instalatie de recuperare si productie de biogaz, cu care incalzeste o sera de un hectar.
Mai mult, compania detine si cel mai mare parc de panouri solare din Flandra, avand 14.500 de astfel de panouri, prin care produce aproape 3 milioane de Kw pe an.

Ce este un civic amenity parc

Situate in afara oraselor, aceste parcuri sunt de fapt niste depozite unde oamenii pot aduce tot felul de deseuri din casa, de la cele clasice, pana la aparatura veche, moloz, resturi de la taiatul copacilor din gradina, covoare vechi, casete video, PVC, lemn, chiar si substante toxice.

Potrivit studiilor pe care le-a facut Ivarem, fiecare familie viziteaza un centru de depozitare, in medie, de cinci ori pe an.

Citeste mai mult in Evenimentul Zilei

Comentarii

comentarii