Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Evenimentul Zilei: Planeta va lua foc: peste 3 grade C in plus in 2030!

Puterile industriale au emis 18,2 miliarde de tone CO2 in 2005, aproape cat recordul din 1990. Romania poate vinde certificate verzi.

Emisiile de gaze cu efect de sera ale tarilor bogate s-au apropiat de un nivel-record, arata datele prezentate de Organizatia Natiunilor Unite pentru anul 2005. Cele mai ridicate cote au fost inregistrate in Statele Unite si Rusia. Primele 40 de tari industrializate au produs, in total, 18,2 miliarde de tone CO2 in 2005, fata de 8,1 miliarde in 2004. Suma este doar cu 3% mai mica fata de recordul de 18,7 miliarde inregistrat in 1990.

Agentia Internationala pentru Energie estimeaza ca, daca rata actuala a emisiilor de dioxid de carbon nu va scadea constant, pana in 2030 temperatura medie globala va creste cu mult peste cele 30 C prognozate. Pe listele ONU, Romania este una dintre cele mai disciplinate tari, urmare a prabusirii surselor principale de poluare, cum ar fi, de exemplu, industria metalurgica.

Potrivit expertilor, tara noastra produce mai putin de 75% din capacitatea de 250 de milioane de tone de gaze cu efect de sera pe care o are la dispozitie, potrivit Protocolului Kyoto. Asta inseamna ca restul de 25% pot fi vandute sub forma de certificate verzi catre alte tari. Interesate s-au aratat, deja, Olanda si Grecia. Reprezentantii Ministerului Mediului spun ca, in 2005, Romania a produs 153,5 milioane de tone CO2.

Oamenii de la tara, receptivi la salvarea mediului

Cresterea din 2005 a confirmat trendul ultimilor ani, in ciuda eforturilor de reducere a emisiilor depuse de guvernele din cele mai multe tari. Membrii acestora s-au aratat ingrijorati ca incalzirea globala va duce la tot mai multe secete, inundatii, valuri de caldura si cresteri ale nivelului apelor. Aceste informatii au efect si la nivelul populatiei.

Un studiu realizat de BBC arata ca populatia este dispusa sa faca si sacrificii pentru a evita schimbarile climatice, chiar si in Statele Unite si Rusia.

Studiile anterioare au aratat ca, in Romania, oamenii nu sunt pregatiti sa depuna eforturi speciale pentru a proteja mediul inconjurator – cum ar fi reciclarea, considerata un efort prea mare, cu rezultate putin vizibile. "Pe probleme de biodiversitate, am observat ca tocmai oamenii simpli, cu venituri mici si preponderent din zona rurala, sunt mai receptivi si mai dispusi sa ia masuri, atunci cand li se explica necesitatea acestui fapt", sustine Angheluta Vadineanu, profesor la Universitatea Ecologica.

Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei

spot_img

Ultimele știri