Evenimentul Zilei: Primul oras nepoluant

in Business 23 January 2008 78 Views

In micul dar prosperul emirat Abu Dhabi, parte a Emiratelor Arabe Unite, se va construi primul oras total nepoluant din lume, care va numara 50.000 de locuitori si in care circulatia publicului va fi exclusiv pietonala.

Potrivit BBC, Masdar City, cum a fost deja botezat orasul, face parte dintr-un ambitios plan al guvernului din Abu Dhabi de a dezvolta si implementa tehnologii energetice "curate". Acest proiect-mamut este preconizat a fi incheiat in cinci ani, are la dispozitie un buget de 15 miliarde de dolari si va include ridicarea celei mai mari centrale electrice pe baza de hidrogen.

Masdar City "este un loc care nu va lasa niciun fel de amprenta carbonica si nu va dauna planetei in niciun fel", a declarat Khaled Awad, directorul de dezvoltare al orasului. "In acelasi timp, orasul va oferi locuitorilor sai cea mai inalta calitate a vietii posibila", a adaugat el. Incepand cu 2013, cetatenii din Masdar City se vor deplasa prin oras folosind linii de tren usor, precum si o serie de vehicule automatizate. Acestea din urma "vor functiona ca un fel de lift orizontal – nu ai decat sa spui unde vrei sa mergi, si ele te duc acolo", a mai spus Awad.

Energia electrica va fi asigurata atat de centrala cu hidrogen, cat si de un elaborat sistem de captare si transformare a energiei solare. Locuintele si restul cladirilor din Masdar City vor contrasta cu zgarie-norii din Abu Dhabi, fiind toate joase. De asemenea, orasul va fi amplasat astfel incat sa profite la maximum de briza marii.

Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei

Comentarii

comentarii