Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Evenimentul Zilei: Sa iasa, sa iasa rablele din casa!

Maine va fi prima zi in care romanii isi pot da electrocasnicele uzate la reciclat la fel ca in Occident: scotandu-le in strada.

Romanii pot scapa maine de televizorul cu lampi transformat in etajera, frigiderul „Fram” care nu mai ingheata din tineretea posesorului sau casetofonul care a amutit de mult. Asta fara a fi nevoiti sa caute un centru de reciclare pentru electrocasnice.

Campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie, demarata de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), face apel la cetatenii care au astfel de obiecte sa le scoata maine in fata blocului. Obiectele vor fi ridicate de firmele de salubritate.

Timisoara a luat-o inaintea Capitalei

Proiectul este un parteneriat intre MMGA, primariile oraselor cu peste 100.000 de locuitori, cele sase sectoare ale Capitalei, firmele de salubritate si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Pana acum, „provocarii” ministerului i-au raspuns afirmativ 110 primarii din toata tara.

„Ce se va intampla sambata, daca se vor mobiliza si vor strange de pe strada ce vor da oamenii, depinde numai de primarii. Azi (n.r. – ieri) mai asteptam inca o data o confirmare din partea lor, pentru ca am primit mai multe telefoane de la oameni din tara care ne-au spus ca primariile lor nu au capacitatea sa recicleze”, a aratat Teodora Belciu, consilierul ministrului mediului.

Unele orase au luat-o inaintea initiativei nationale, demarand astfel de actiuni in urma cu o luna. La Timisoara, pe 6 octombrie, au fost stranse 11 tone de produse electrice si electronice, printr-o campanie similara.

Campanie sub nasul politistilor

De „Ziua Debarasarii Nationale”, cum au numit-o reprezentantii MMGA, un rol esential il vor juca, in primul rand, cetatenii. Daca maine se va obtine un rezultat pozitiv din partea populatiei, Ministerul Mediului se gandeste sa organizeze o zi pe luna, sau pe trimestru, dedicata reciclarii.

Ministrul mediului, Attila Korodi, a precizat ca a primit semnale pozitive din partea autoritatilor locale pe care le-a contactat pana acum. „Personal, am avut un dialog direct cu o parte dintre primarii de sector si cu viceprimarul general al Capitalei, si dansii marseaza la aceasta actiune, chiar daca mi-au sesizat anumite probleme la care va trebui sa fim atenti in procesul de colectare”, a precizat Korodi.

Marele risc ar fi ca multe dintre electrocasnice sa fie luate de anumite persoane din strada, inainte ca firmele de salubritate sa ajunga sa le ridice. MMGA a solicitat sprijinul organelor Ministerului de Interne, dar si al politiei comunitare si al Garzii de Mediu, pentru ca „Operatiunea colectarea” sa decurga normal.

Reprezentantii politiei au aratat ca toate subunitatile care vor patrula in Bucuresti maine au fost anuntate sa treaca pe itinerariile pe unde vor trece cei de la salubritate, pentru a interveni in cazul in care se vor crea probleme.

„Aceste obiecte sunt destinate reciclarii, nu pentru altceva. De aceea, noi vom interveni in cazul in care se creeaza vreo situatie neplacuta”, a precizat comisarul Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei.

Un simplu test

Conform planului de implementare pentru deseurile de echipamente electrice si electronice, pana la sfarsitul anului 2007, in Romania trebuie colectate trei kilograme de deseuri electrice pe cap de locuitor. Pentru 2008 se va incerca strangerea a patru kilograme de deseuri pe cap de locuitor.

Ministrul mediului spune ca, la momentul de fata, Romania are capacitatea de a pune in practica un program concret de reciclare. „Sincer, cred ca proiectul de a strange patru kilograme de deseuri electrice pe cap de locuitor in 2008 poate fi realizat. Datele statistice ale tarilor din Europa Centrala arata ca exista foarte multa aparatura care trebuie reciclata. Deocamdata, noi incercam sa facem ceva la oras. Sunt studii care arata ca, fara doar si poate, exista o cantitate mare de astfel de deseuri care poate fi reciclata. Ce se va intampla maine este doar un test si se incearca o modalitate de a colecta prin voluntariat, care functioneaza in Occident”, a aratat acesta.

Probleme de mentalitate

La nivel national exista deja 217 centre de colectare, dintre care 182 sunt functionale. In Capitala exista un centru pentru fiecare sector. „Administratiile locale au raspuns foarte bine la initiativa noastra. Sper insa ca si logistica sa fie in regula maine, ca sa iasa totul bine. Dar, fiind prima incercare, avem dubii ca va fi totul pus la punct. Noi speram”, a admis ministrul Korodi.

Problema cea mai mare ar tine de mentalitatea cetatenilor, care prefera sa stranga electrocasnice chiar daca nu le mai folosesc. „Asta nu inseamna ca de la anul vor recicla toti electronice, dar, in cativa ani, se va ajunge si la asta. Din ce in ce mai multi vad ca aceste deseuri sunt foarte periculoase si vor sa renunte la ele. Dupa ziua de maine vom face o analiza asupra celor ce se vor intampla si ne vom gandi la solutii”, a promis Korodi.

PROGNOZA „OPERATIUNII”

Pensionarii nu vor arunca, smecherii vor fura

Daca romanii s-ar imbulzi sa-si arunce televizoarele vechi, Valeriu Arhire, depanator TV din Capitala, ar putea avea de suferit. Ce sa mai repare, daca nu mai e nimic de reparat, ci mai degraba de aruncat?

Omul spune insa ca, din cate vede el pe unde lucreaza, romanii nu prea sunt dispusi sa-si dea bunul din casa. „Oamenii nu mai au lucruri chiar asa vechi. Au preferat sa-si ia teapa asta de dupa 2000 cu foarte multe elctrocasnice proaste, care se strica dupa doi ani. Si acum vin sa le repare. Astia care sunt mai saraci au facut rate si nu le vine sa le dea din casa. Asa sunt romanii, invatati sa-si tina lucrurile 200 de milioane de ani”, spune depanatorul.

Arhire crede ca asta se intampla pentru ca romanul nu a avut multa vreme astfel de obiecte. „Cand vedeam un ceas electronic, ceva, ziceam „Mama! Frate!”, ceea ce pentru altii e banal. Mai sunt romani care tin la astea.” El ii vede zi de zi la munca. Le repara electrocasnicele. Cuptoarele in Romania au un statut special, spune depanatorul: „Sunt case in care am fost si nici macar nu folosesc cuptorul de ani buni. Multi o fac din nestiinta”.
Romanii investesc sentimental in frigider

Sociologul Marius Pieleanu considera ca romanii, in special cei din mediul rural, fac fixatii pe obiectele electrocasnice vechi si ca, din acest motiv, este greu de pus in aplicare o astfel de campanie de reciclare.

„Oamenii acestia investesc sentimental in aparatura lor. Se vede asta foarte bine daca ne uitam in gospodariile de la tara, unde se inconjoara de obiecte de care nu au nevoie, de lucruri inutile. Cel mai bun exemplu e masina Dacia 1300, cu motor frantuzesc, de care romanilor le este extrem de greu sa se desparta. Insa cred ca in mediul urban situatia poate sta altfel. Si, daca ar fi o informare adecvata asupra campaniei, sunt sigur ca populatia educata ar recicla electrocasnice”, a aratat Pieleanu.

Potrivit declaratiilor sociologului, segmentul de populatie care este mai putin dispus sa renunte la obiectele electronice vechi este cel al pensionarilor. „Daca ne gandim la puterea lor de cumparare, probabil ca nu vor renunta la aceste obiecte. Si cu siguranta ca maine vom fi pusi si in situatia de a ne confrunta cu oameni care vor incerca sa ia obiectele din strada”, a aratat acesta.

ECOLOGIA VIP

ACTIUNE OCCIDENTALA

Drumul aparatelor invechite

„Operatiunea” nationala de maine este un test pentru a analiza rezultatele unui astfel de demers. Dupa ce cetatenii vor scoate, in fata blocului sau a casei, electronicele de care vor sa scape, primariile, prin agentii de salubritate sau companii private cu care au contract, le vor colecta si le vor transporta la punctele special amenajate pentru aceste tipuri de deseuri.

Simona Vaida, consilier principal in cadrul Directiei Deseuri si Substante Chimice Periculoase al MMGA, a explicat procesul prin care trec deseurile electronice dupa ce sunt date la reciclat.

„In tarile europene, in functie de cine este responsabil de aceste deseuri, ele sunt duse la firmele de reciclare. Asta daca merg direct la firmele de reciclare, pentru ca anumite deseuri merg catre firmele de tratare. Tratarea inseamna ca ele sunt dezmembrate. La frigidere, de pilda, este scos freonul, sunt impartite piesele, in functie de materialul din care sunt facute, pe „caprarii”, apoi sunt descompuse prin instalatii speciale. Adica metalul este separat, de exemplu, si trimis la reciclare. Raman doar componentele din care nu se face nimic. Unele piese sunt reutilizate. Daca anumite produse pot fi reparate, atunci acestea pot fi donate unor scoli sau case de batrani, de pilda”, a aratat Vaida.

UTIL

Unde are loc campania

In proiectul-pilot initiat de Ministerul Mediului sunt implicate 110 primarii ale unor orase mari din tara, unde se va desfasura actiunea de colectare:

> Braila
> Brasov
> Buzau
> Calarasi
> Caracal
> Constanta
> Craiova
> Curtea de Arges
> Drobeta
>Galati
> Giurgiu
> Mangalia
> Medgidia
> Oltenita
> Petrosani
> Pitesti
> Ploiesti
> Ramnicu-Sarat
> Sfantul Gheorghe
> Slatina
> Slobozia
> Targoviste
> Targu-Jiu
> Tulcea
> Turnu-Magurele

CONTRADICTIE

Scepticism de la centru, optimism din sectoare

Viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, s-a aratat sceptic la reusita campaniei de maine. „Desi ministrul e ungur, organizarea e romaneasca. Am fost la un seminar pe proiecte asemanatoare si am vazut rezultatele lor.
In Ungaria s-a facut o actiune similara si, pana sa vina masinile de la salubritate sa ridice aparatele, venisera oamenii si le-au dezmembrat pentru piese”, a precizat acesta. Reprezentantii celor cinci sectoare ale Capitalei spun insa ca s-au aliniat la campania Ministerului Mediului si ca au anuntat firmele care au contracte pentru salubritate.

„Aceasta campanie se va derula numai pe 3 noiembrie a.c. si are ca obiect numai preluarea echipamentelor electrice si electronice. Mentionam faptul ca gunoiul menajer, precum si molozul si alte deseuri rezultate din lucrarile de constructii nu vor fi ridicate in cadrul prezentei campanii”, arata reprezentantii Primariei Sectorului 1.

Adrian Inimaroiu, primarul sectorului 4, a declarat ca a incheiat un acord cu o firma specializata pe astfel de reciclari inca de acum cateva luni si ca sambata vor fi ridicate elctrocasnicele din strada. Si reprezentantii Primariei Sectorului 6 si cei din Sectorul 5 au aratat ca maine vor fi stranse aparatele din strada.

Sectorul 3 va lua si el parte la campanie. Aici au fost stranse pana acum, in ultimele sase luni, 31 de tone de deseuri electronice.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei

spot_img

Ultimele știri