Alternative la șervețelele de hârtie pe care le folosești la baie, la bucătărie și în călătorii

in EcoLIFESTYLE 10 January 201870 Views

Șervețelele de hârtie sunt apreciate pentru faptul că utilizarea lor e foarte comodă, însă acest confort vine cu un preț mare pentru mediu. O pătrime din conținutul gropilor de gunoi înseamnă produse din hârtie de unică folosință, iar unele companii și birouri au raportat procente și mai îngrijorătoare, cu o treime din deșeurile generate constând în șervețele de hârtie.

Alternative prin care poți să eviți șervețelele de hârtie

Ținând cont de aceste statistici, propunerea noastră ar fi să eviți utilizarea șervețelelor de fiecare dată când ai ocazia. Dacă ți se pare imposibil, îți dăm mai jos câteva alternative foarte ușor de pus în practică.

La baie

La serviciu, alege să folosești uscătorul de mâini în locul șervețelelor de hârtie sau roagă conducerea să introducă prosoape de hârtie, dacă normele de igienă ale companiei permit.

Acasă, după ce te speli pe mâini, scutură-le bine, astfel încât să uzi prosopul cât mai puțin (și astfel să-l speli mai rar). Atunci când ieși în oraș, ia la tine o batistă de pânză, în caz că ai nevoie să-ți ștergi mâinile.

La bucătărie

Când prăjești ceva, lasă la scurs într-o sită și vei avea rezultate mai bune decât dacă le-ai lăsa pe un șervețel îmbibat de ulei. Sau, dacă neapărat e nevoie, folosește ziare vechi.

Pentru a usca farfuriile sau paharele sau pentru a te șterge pe mâini, ține mereu la îndemână prosopele de bucătărie din material textil. Accesibilitatea e și cea mai bună soluție pentru a evita utilizarea prosoapelor de hârtie.

O altă soluție ar fi să ascunzi șervețelele de hârtie pe care le păstrezi pentru musafiri, să zicem, undeva într-un dulap din altă cameră decât bucătăria și la care să fie foarte dificil de ajuns. Astfel, nu vei fi tentat să le folosești.

Pentru curățenie

Aici, secretul sunt cârpele. De fiecare dată când un tricou, maiou sau alte obiecte vestimentare nu mai pot fi cusute, modificate, salvate, ele devin cârpe utile la tot pasul. Păstrează-le la îndemână, mereu curate, astfel încât să apelezi la ele în locul șervețelelor de hârtie.

Atunci când ai de a face cu pete uleioase, presară bicarbonat de sodiu întâi pe pată, pentru a absorbi grăsimea, apoi strânge totul cu o cârpă.

În călătorii

Poartă cu tine o batistă din material textil sau un șervețel de masă din bumbac pentru situațiile în care ai avea nevoie să-ți ștergi mâinile. Nici de șervețele umede nu ai nevoie, ci doar de puțină apă cu care să umezești batista și așa te vei putea curăța imediat de ceva lipicios.

Comentarii

comentarii