Exclusiv GR: Achizitiile verzi deschid usa viitorului

Achizitiile publice ecologice (APE) sunt definite de Comisia Europeana drept „un proces prin care autoritatile publice doresc sa achizitioneze bunuri, servicii si lucrari cu un impact redus asupra mediului, pe durata intregului ciclu de viata al acestora, in comparatie cu bunurile, serviciile si lucrarile cu aceeasi functie primara achizitionate altfel decat prin APE”. 

In urma Summitului mondial privind dezvoltarea durabila de la Johannesburg (Africa de Sud), din septembrie 2002, a fost creat un grup de lucru pentru achizitii durabile, al carui scop este sa promoveze procedurile de achizitii publice ecologice. Au fost lansate politici de promovare a achizitiilor durabile nu doar in Europa, ci si in tari de pe alte continente, cum ar fi SUA, Canada, China, Japonia, Coreea de Sud si Australia.

Acceptarea normelor europene nu este o optiune, ci o obligatie, inclusiv pentru Romania. De exemplu, in domeniul constructiilor, Directiva 2002/91/CE privind performanta energetica a cladirilor le indica statelor membre sa stabileasca cerinte minime de performanta energetica pentru cladirile noi, precum si pentru cele existente de mari dimensiuni care fac obiectul unor renovari majore. Ghidul achizitiilor publice ecologice, elaborat de CE in anul 2007, prezinta cateva „aspecte esentiale“ ale acestui proces.

Autoritatile publice sunt sfatuite sa examineze care produse, servicii sau lucrari sunt cele mai potrivite, tinand cont si de impactul lor asupra mediului. Responsabilii cu achizitiile sunt invitati sa-si exprime clar cererile, inclusiv prin alegerea unui „titlu ecologic care sa comunice lumii politica dumneavoastra, asigurand transparenta optima pentru potentialii furnizori sau prestatori de servicii si pentru cetatenii pe care ii serviti“.

Citeste mai mult despre Achizitiile verzi deschid usa viitorului in ultimul numar al revistei Green Report.

Mihai Diac
 

spot_img

Ultimele știri