Exclusiv GR: Tariful reglementat pentru micii producatori de energie regenerabila, cuprins intre 170 si 200 euro/MWh

Pretul reglementat (feed-in tariff) acordat micilor producatori de energie regenerabila care detin capacitati de productie de sub 1 MW va fi cuprins intre 170 si 200 euro /MWh a declarat, marti, pentru Green Report, Zoltan Nagy-Bege, membru al Comitetului de Reglementare din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Lucram la o noua schema de sprijin pentru centralele fotovoltaice sub 1 MW, respectiv 2 MW pentru centralele pe biomasa in cogenerare. Ele vor avea posibilitatea sa opteze intre schema actuala de certificate verzi, care, pentru un mic producator este relativ complicata si greu de finantat, si pretul reglememtat – feed-in tariff (…) Pretul va fi undeva intre 170 si 200 de euro pe MWh ceeea ce, momentan, este peste echivalentul schemei pe certificate verzi”, a declarat reprezentantul ANRE.

Sistemul “feed-in tariff” este un mecanism conceput pentru a accelera investitiile in tehnologiile folosite in producerea energiei regenerabile. Acest lucru se realizeaza prin oferirea de contracte pe termen lung producatorilor din acest domeniu, de obicei pe baza costului de generare a fiecarei tehnologii. Scopul acestui sistem este acela de a incuraja producatorii mici de energie regenerabila, care vor putea opta pentru o schema de sprijin din partea statului diferita de mecanismul certificatelor verzi.

Zoltan Nagy-Bege, membru al Comitetului de Reglementare din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE)

Nu ma astept ca acest tarif sa fie pus in aplicare mai inainte de perioada martie-aprilie 2014″, a declarat Zoltan Nagy-Bege, in cadrul Romanian Solar Summit 2013.

Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), in urma adoptarii sistemului “feed-in tariff”, producatorii de energie din surse regenerabile care au capacitati sub 1 MW si cei care detin centrale pe biomasa in cogenerare de inalta eficienta cu puteri de pana in 2 MW vor putea comercializa electricitatea la preturi reglementate unice pentru fiecare tip de tehnologie in parte.

De asemenea, companiile care vor opta pentru acest sistem de sprijin vor vinde energia pe piata reglementata, la un pret care va fi determinat pe baza tarifelor reglementate si a valorii certificatelor verzi pe care le-ar fi primit daca ar fi ales schema de sprijin prin certificate verzi, mai arata ANRE. Potrivit unor reprezentanti ai Autoritatii, pretul final pe care il vor primi companiile care vor opta pentru aceasta noua schema de sprijin va fi cu 10-15% mai mic decat cel de pe piata certificatelor verzi.

In schimb, producatorii vor avea garantia, stabilita prin lege, ca furnizorii de energie le vor prelua electricitatea in mod obligatoriu. ANRE precizeaza, totodata, ca acest tip de sprijin nu va putea fi ales de companiile care beneficiza de sistemul de certificate verzi sau de mecanismul de tip bonus, acordat centralelor in cogenerare de inalta eficienta.

Din pacate, industria fotovoltaica din Romania se va imparti in 2 proiecte: cele sub 1 MW si cele peste 1 MW, care vor primi, in continuare, certificate verzi. Pentru cele de peste 1 MW, viitorul nu este foarte insorit, pentru ca factorul politic a intervenit destul de brutal si s-au creat anumite semne de intrebare care in acest moment nu au fost rezolvate. Pentru proiectele de sub 1 MW, asteptam inca o discutie intre factorii relevanti din Romania si Comisia Europeana pentru a aproba asa-numitul “feed-in tariff”, si speram ca viitorul va apartine acestor proiecte micute, in care noi toti, consumatori individuali, sa ne putem monta sisteme de 5-10 KW care sa genereze suficienta energie, atat electrica, cat si termala, pentru uzul propriu”, a precizat Ciprian Glodeanu, presedintele Asociatiei Industriei Fotovoltaice din Romania in cadrul unei emisiuni a postului Romania TV.
spot_img

Ultimele știri