Exista studii cu privire la potentialul eolian al fiecarei localitati

Studiile detaliate cu privire la potentialul eolian si solar pentru fiecare localitate din Romania permit specialistilor sa precizeze unde viteza vantului este mai mare sau mai mica, a afirmat, miercuri, intr-o conferinta in domeniu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, informeaza Agerpres.

El s-a declarat dezamagit de o serie de afirmatii, conform carora Romania nu are potential pentru producerea energiilor regenerabile si a subliniat ca in zonele in care exista valori medii statistice ale vantului de peste trei metri/secunda pot fi puse centrale eoliene, pentru ca vor fi eficiente. In opinia sa, motivele care stau la baza acestor afirmatii sunt, pe de o parte, problemele de mediu pentru ca "unde avem vant este rezervatie naturala si ONG-urile spun ca liliecii se lovesc de palete", iar pe de alta parte, "vorbesc oamenii care nu se pricep".

De asemenea, Sandu a criticat ONG-urile de mediu pentru faptul ca au protestat cu privire la montarea centralelor eoliene in Dobrogea, unde exista zone incluse in programul Natura 2000 si a spus ca "daca nu se va face o distinctie intre lucruri, nu se va ajunge nicaieri". 83 la suta din suprafata judetului Tulcea este inclusa in Natura 2000.

"Mie imi pare rau ca aceste ONG-uri nu se gandesc si la oameni. Eu nu spun sa punem eoliene pe culoarul pasarilor, dar totusi in alte zone se pot monta", a spus Sandu. Potrivit directorului ANM, potentialii investitori ar trebui sa inceapa cu acele localitati unde exista vant si nu sunt probleme de mediu, cum ar fi Dealurile Moldovei. Aici, insa, trebuie alese acele localitati foarte apropiate de retelele electrice si exista, de asemenea, harti care pot indica unde se pot monta eolienele fara niciun risc.

De asemenea, sudul tarii are potential eolian si solar, deopotriva. Informatiile cu privire la hartile cu potentialul eolian sunt gratuite, a spus Ion Sandu, insa cine vrea detalii trebuie sa plateasca o suma, pe care el a apreciat-o ca fiind simbolica. De exemplu, pentru fiecare localitate se poate oferi viteza vantului de la cinci metri, de la zece metri, apoi intensitatea energiei pana la 90 de metri, frecventa vitezelor utile la diferite inaltimi, deasupra solului, densitatea de energie pe metrul patrat etc.

Directorul ANM a participat, miercuri, la prima conferinta internationala cu tema ’Energia Eoliana in Romania’, organizata de Institutul de Studii si Proiectari Energetice impreuna cu REECO, unde a prezentat lucrarea "Informatii generale privind potentialul eolian si de radiatie solara pe teritoriul Romaniei". Principalele obiective ale acestei conferinte au fost atragerea companiilor straine si a investitorilor catre o implicare mult mai agresiva in pietele de energie si infrastructura din Romania si identificarea aspectelor pro si contra la nivel legislativ, comercial si tehnic cu referire la dezvoltarea si implementarea celor mai noi tehnologii ecologice cu scopul cresterii eficientei energetice si reducerii impactului asupra mediului.

Printre temele abordate in cadrul discutiilor s-au numarat: nivelul de competitivitate al surselor regenerabile de energie, gradul de pregatire a administratiilor locale pentru respectarea obligatiilor asumate fata de UE si gradul de pregatire a infrastructurii retelei locale de transport si distributie energie electrica pentru a suporta noi capacitati instalate in parcuri eoliene.

spot_img

Ultimele știri