Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Expeditie la Polul Nord pentru a masura grosimea calotei glaciare

Trei exploratori polari englezi vor pleca din Alaska spre Polul Nord, la inceputul anului viitor, pentru a stabili data la care gheata va disparea definitiv pe perioada verii arctice, informeaza Reuters.

Calota glaciara se topeste deja foarte repde, 300.000 de kilometri patrati pe an, dar nu exista informatii despre cat de repede se subtiaza. "Se subtiaza foarte repede. Dar lipsesc date si nu stim exact cat de subtire este stratul de gheata. Daca am sti asta, am putea preciza clar cat timp va mai exista", a declarat Pen Hadow, unul dintre exploratorii polari.

Estimarile privind disparitia definitiva a ghetii pe parcursul verii polare variaza de la 16 la 100 de ani iar scopul expeditiei care incepe in februarie este stabilirea unei date exacte si masurarea grosimii stratului de gheata.
Ursii polari nu sunt singurii amenintati.

Odata cu retragerea gheturilor, tarile din jurul regiunii incep sa emita pretentii priving bogatele resurse minerale. Rusia a revendicat deja jumatate din Marea Arctica unde se estimeaza ca se afla 25% din rezervele mondiale de gaz si petrol. De asemnea, deschiderea Stramtorii Nord-Vestice a Canadei ar putea scurta cu cateva saptamani calatoriile est-vest pe mare.

"Este o dilema stiintifica internationala. Incalzirea globala reprezinta deopotriva amenintarile si oportunitatile. Este vorba despre cum ne vom adapta. Ce vedem acum in Oceanul Arctic se va transforma in mai rau inainte de a a fi mai bine", a declarat Pen Hadow.

Cei trei membri ai expeditiei, Pen Hadow, Ann Daniels si Martin Hartley, vor merge, vor inota si vor schia de-a lungul drumului de 2.000 de kilometri, pe temperaturi de -50 de grade Celsius, purtand dupa ei un radar special. Acest instrument va masura si va transmite informatiile privind adancimea zapezii si va marca gheata la fiecare 8 cm, inregistrand pe parcursul expeditiei 10 milioane de masuratori. Chiar daca va fi nevoie de ani de zile pentru analizarea datelor, Pen Hadow spera ca vor fi capabili sa dea un pronostic preliminar in iunie cand vor ajunge la Polul Nord.

Foto: reuters.com

spot_img

Ultimele știri