Experţii chilieni au creat o hârtie cu ajutorul unei alge marine care conservă fructele pentru export

in Biodiversitate, Business, Eat Smart, EcoINOVATIE 5 June 2019 98 Views

Oamenii de ştiinţă din Chile au creat o hârtie bio folosind ingrediente naturale obţinute din Pinus radiata în combinaţie cu alge marine. Hârtia permite prelungirea duratei alimentelor, mai ales a fructelor proaspete trimise la export.

Substanţa este un material biodegradabil care are proprietăţi antioxidante, antibacteriene şi antimicotice, dezvoltat de Universitatea din Concepción şi fabrica de hârtie BO Paper Bío Bío, cu sprijinul Corporación de Fomento (Corfo).

Scopul proiectului este de “a valida şi a produce o hârtie bioactivă din alge ce permite reducerea cu până la 60 % a pierderilor prin oxidarea sau descompunerea prin acţiune microbiană a fructelor în procesul de depozitare şi transport”, a explicat Cristián Agurto, responsabil al studiului.

Proiectul a fost considerat drept o inovaţie ştiinţifică, tehnologică şi antreprenorială de mare importantă în Chile care exportă 2,6 milioane tone de fructe proaspete în valoare de peste 4 miliarde de dolari.

Din totalul volumului exportat, între 3% și 5% din fructe nu se află niciodată în coşurile de cumpărături ale consumatorilor din Statele Unite, Europa sau China, deoarece acestea se strică în timpul expedierii.

În prezent, la fructe precum struguri, mere, pere, kiwi şi piersici se foloseşte ca ambalaj hârtie gofrată care le protejează de umiditate şi lovituri, însă hârtia bioactivă din alge adaugă, potrivit experţilor, şi alte proprietăţi precum reducerea oxidării şi evitarea apariţiei de microorganisme care fac ca aceste fructe să putrezească.

În următorii doi ani, Universitatea din Concepción şi BO Paper Bío Bío vor lucra la elaborarea echipamentelor industriale pentru producerea acestei hârtii bioactive din alge cu scopul de a proteja fructele pentru export din Chile.

Potrivit lui Juan Jose Ugarte, președintele Corporacion de la Madera, Chile are un mare potențial în zonele împădurite pentru dezvoltare durabilă.

“Avem o linie de produse durabile (realizate din) hârtie și carton care sunt extrem de tehnologice și inovatoare (și) care sunt utilizate astăzi de către industria de export, iar această inovație indică îmbunătățiri și mai mari în conservarea fructelor în timpul transportului”, a spus acesta.

Produsul va avea ca bază o pastă mecanică produsă pe bază de pin din Monterrey (Pinus radiata), din care Chile are plantaţii de 2 milioane de hectare, în timp ce componenta bio provine din alge marine extrase din flora marină, 360.000 tone anuale şi alte 12.000 tone din alge de cultură.

Comentarii

comentarii