Exportul cu animale vii va fi suspendat pe timpul verii

in Legislatie 4 July 2019 398 Views

Asocia╚Ťia Cresc─âtorilor ╚Öi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Rom├ónia (ACEBOP) a anun╚Ťat ,┬á ├«n cadrul unei conferin╚Ťe de pres─â, ├«nregistrarea ├«n circuitul legislativ a proiectului de lege pentru asigurarea condi╚Ťiilor superioare de bun─âstare a animalelor vii, ├«n timpul transportului de lung─â durat─â ├«nafara spa╚Ťiului comunitar.

De mai bine de un an, exper╚Ťi veterinari din Rom├ónia, Germania, Australia, ONG-uri inerna╚Ťionale pentru protec╚Ťia animalelor – Animals International, Animals Angels, deputa╚Ťi, juri╚Öti ╚Öi medici veterinari care au asistat ├«n activitatea lor la peste 50 de transporturi maritime, plus nenum─ârate transporturi terestre de animale, s-au implicat ├«n elaborarea unui astfel de proiect legislativ.

ÔÇťAnimalele sunt fiin╚Ťe sensibile, c─ârora trebuie s─â le asigur─âm, ├«n c─âl─âtoriile de lung─â durat─â, cel pu╚Ťin dreptul la alimenta╚Ťie, ad─âpare, repaos, igien─â, servicii veterinare ╚Öi ventila╚Ťie corespunz─âtoare – pentru evitarea stresului termic. Controlul respect─ârii condi╚Ťiilor este realizat p├ón─â la ├«nc─ârcarea animalelor ╚Öi p─âr─âsirea teritoriului Uniunii Europene. Avem nevoie de mai mult, de principii interna╚Ťionale. Pe timpul transportului ├«nafara grani╚Ťei UE ╚Öi p├ón─â la destina╚Ťia aflat─â ├«ntr-o ╚Ťar─â ├«ndep─ârtat─â non UE, responsabilit─â╚Ťile apar╚Ťin transportatorilor ╚Öi/sau intermediarilor, care de multe ori, sunt din diferite ╚Ť─âri ter╚Ťe, cu legisla╚Ťie diferit─â. De asemeni, ├«n perioada urm─âtoare, va fi ini╚Ťiat─â ╚Öi o peti╚Ťie cu scopul de a str├ónge c├ót mai multe voturi pentru sus╚Ťinerea aestui proiect legislativ. Protejarea animalelor este astfel pus─â ├«n pericol, la fel ╚Öi comer╚Ťul ╚Öi imaginea Rom├ónieiÔÇŁ, a declarat dr. Mary Pan─â,

președintele ACEBOP.

Principalele modificări în transportul animalelor

  • Asigurarea asisten╚Ťei sanitar-veterinare pe parcursul exporturilor de animale vii peste 1000 de capete c─âtre ╚Ť─âri ter╚Ťe, de la centrul de colectare ╚Öi p├ón─â la destina╚Ťie;
  • Reguli de competen╚Ť─â pentru medicii veterinari, realizate de autoritatea veterinar─â, instruirea acestora de c─âtre Colegiul medicilor veterinary ╚Öi stabilirea unor sanc╚Ťiuni, instruirea voluntar─â de c─âtre asocia╚Ťiile de profil a fermierilor care export─â animale;
  • Includerea cheltuielilor aferente serviciilor veterinare de bun─âstare ╚Öi tratament ├«n cadrul noului PNDR 2012-2027, ovinele ╚Öi bovinele nefiind beneficiare de ajutoare pentru bun─âstare ├«n actualul PNDR;
  • Densitatea redus─â a animalelor pe timpul transportului cu 10-15% ├«n cazul temperaturilor, pe ├«ntreaga rut─â, de 26-30 grade Celsius;
  • Suspendarea transporturilor ├«nspre ╚Ť─ârile din Golf, ├«n perioada iunie-septembrie, c├ónd temperatura  ├«ntregistreaz─â 35-45 grade Celsius ╚Öi ├«nlocuirea comer╚Ťului cu animale vii cu carcasa congelat─â.
  • Trecerea treptat─â de la comer╚Ťul cu animale vii la comer╚Ťul cu carne, protej├ónd animalele de toate efectele negative ale transportului, care se reflect─â ├«n final, ├«n calitatea c─ârnii. ├Än perioada urm─âtoare vom pune la dispozi╚Ťia presei un studiu realizat de Animals International pe aceast─â tem─â.

Exportul cu animale vii, o cruzime nejustificat─â

Potrivit Animals International, indignarea publicului din Rom├ónia a atins cote maxime ├«n urma anun╚Ťului MADR de la ├«nceputul anului acesta potrivit c─âruia va ├«ncepe exportul cu animale vii c─âtre Golful Persic a adunat peste 28.000 de semn─âturi care su sensibilizat mai mul╚Ťi membri ai Parlamentului.

Acela╚Öi anun╚Ť a generat un sondaj de opinie la care au contribuit peste 2500 de personae dintre care 74% se opun exportului cu animale vii pentru c─â reprezint─â o cruzime nejustificat─â ╚Öi cer verificarea independent a situa╚Ťiei[.

Animals International a atras aten╚Ťia MADR ├«nc─â de vara trecut─â c─â o companie de comer╚Ť din Golf (Al Mawashi) care a fost interzis─â ├«n Australia pentru tortur─â inutil─â asupra animalelor.

Dar MADR a invitat exact aceeași companie la București: https://www.madr.ro/comunicare/4958-primele-rezultate-ale-unei-colaborari-de-durata-privind-exportul-de-ovine-in-golf.html

Pu╚Ťin timp mai t├órziu, exportul c─âtre Golf a ├«nceput: https://www.madr.ro/comunicare/5002-schimburile-comerciale-in-domeniul-agroalimentar-cu-republica-iran-in-remarcabil-progres.html

├Än zona Golfului se ├«nregistreaz─â cele mai ridicate temperaturi, cu nop╚Ťi de peste 35 grade Celsius ╚Öi zile cu peste 45, uneori chiar 55 de grade. Legisla╚Ťia UE nu permite transportul animalelor vii dac─â temperatura dep─â╚Öe╚Öte 30 de grade pe ├«ntreaga rut─â sau chiar pe por╚Ťiuni din rut─â. Legisla╚Ťia se aplica p├ón─â la destina╚Ťie chiar dac─â aceasta ete ├«n ╚Ť─ârile ter╚Ťe.

ÔÇŁPractic Rom├ónia ├«ncalc─â legisla╚Ťia UE din 2007 ├«n fiecare var─â. Proiectul de lege ini╚Ťiat ast─âzi de deputatul medic veterinar Adrian Oros ╚Öi sus╚Ťinut de exportatori (ACEBOP), nu face dec├ót s─â determine autorit─â╚Ťile cu rol de control s─â respecte Regulamentul UE 1/2005 care este oricum direct aplicabil ╚Öi ├«n Rom├óniaÔÇŁ, a declarat Gabriel P─âun, directorul UE al Animals International.

├Än plus, prin noua ini╚Ťiativ─â legislativ─â se cere prezen╚Ťa unui medic veterinar, instruit pentru transportul maritim de lung─â durat─â, pe nava cu care sunt transportate animalele, pe toat─â durata cursei, de la ├«mb─ârcare ╚Öi p├ón─â la destina╚Ťie, care s─â monitorizeze ╚Öi s─â realizeze rapoarte zilnice ╚Öi finale privind condi╚Ťiile de transport. La fiecare 1000 de animale va fi prezent de asemenea un technician veterinar.

ÔÇŁPe vaporul pe care au murit de sete 14.800 de oi ├«n cursa de la Midia spre Iordania ├«n vara anului 2015 nu era niciun veterinar. Iordania nu a dat socoteal─â nici Rom├óniei ╚Öi nici Comisiei Europene pentru catastrof─â. Prin noua lege astfel de tragedii vor putea fi evitateÔÇŁ, a ├«ncheiat P─âun.

Comentarii

comentarii