Exportul extracomunitar de bu┼čtean a fost interzis prin lege

in Legislatie 23 April 2020 282 Views

Camera Deputa┼úilor a adoptat, joi, un proiect de lege prin care se interzice, ├«ncep├ónd cu data de 1 ianuarie 2021, pe o perioad─â de 10 ani, exportul de bu┼čtean ├«n spa┼úiul extracomunitar. Exportul ├«n interiorul Uniunii Europene nu se consider─â a fi export.

├Änc─âlcarea acestei interdic╚Ťii se pedepse╚Öte cu ├«nchisoarea, de la un an la 3 ani, ╚Öi amend─â de 100.000 de lei. Camera Deputa┼úilor este for decizional.

“Mi-a╚Ö dori s─â spun c─â adoptarea acestei legi reprezint─â o victorie pentru salvarea p─âdurilor din Rom├ónia ╚Öi stoparea t─âierilor ilegale. Nu pot, ├«ns─â, s─â afirm a╚Öa ceva. Pentru c─â m─âsura vizeaz─â c├óteva mii de metri cubi. Asta ├«n condi╚Ťiile ├«n care, anual, din p─âdurile Rom├óniei dispar anual 20 de milioane (repet, MILIOANE) de metri cubi de mas─â lemnoas─â. Asta pe l├óng─â aproximativ 18 milioane de metri cubi de lemn t─âiat cu acte (c├ót de legal au fost eliberate actele respective e o alt─â discu╚Ťie)”, spune senatorul USR Mihai Go┼úiu pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, se instituie Registrul na╚Ťional de eviden╚Ť─â informatizat─â a propriet─â╚Ťilor forestiere ╚Öi Catalogul na╚Ťional al masei lemnoase.

“Realizarea cadastrului aferent fondului forestier proprietate public─â a statului este finan┼úat─â de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate public─â a statului. ├Än vederea asigur─ârii transparen┼úei recolt─ârii masei lemnoase din fondul forestier na┼úional se instituie Catalogul na┼úional al masei lemnoase la nivelul autorit─â┼úii publice centrale care r─âspunde de silvicultur─â prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia”, se arat─â ├«n proiect.

Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va publica Catalogul naţional al masei lemnoase de site-ul propriu, al cărui model se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură vor verifica prin sondaj actele de punere în valoare în baza unor criterii de risc.

ONG-ul de mediu Agent Green spune că problemele sistemice nu au fost rezolvate, în condiţiile în care lemnul poate fi exportat sub formă de cherestea.

“Ast─âzi, o minuscul─â victorie pentru p─âduri. Proiectul de lege ini╚Ťiat de Liviu Dragnea ├«n anul 2019 pentru interzicerea exportului de bu╚Öteni ├«n afara UE pentru 10 ani a fost votat ├«n Parlament. Adic─â nu mai pleac─â bu╚Öteni cu vaporul, ci doar containere cu cherestea. Bu╚Ötenii mai pot pleca ├«ns─â c─âtre UE cu trenul ╚Öi cu camioane. Este un pas ├«nainte dar care nu rezolv─â nici pe departe probleme sistemice din Rom├ónia. Exist─â o cerere f─âr─â precedent de lemn ├«n Rom├ónia din cauza marilor fabrici austriece ╚Öi turce╚Öti deschise dup─â anul 2000 care transform─â cantit─â╚Ťi uria╚Öe de bu╚Öteni ├«n cherestea, un produs neprelucrat intensiv. Milioane de metri cubi de lemn pleaca ├«n continuare anual din portul Constan╚Ťa ├«n peste 70 de ╚Ť─âri din lume cu vaporul sub form─â de cherestea”.

 

Comentarii

comentarii