VIDEO Peste 900 de protestatari au fost arestați în timpul protestelor climatice din Londra

in Schimbări Climatice 22 April 2019 46 Views

Protestele climatice din Londra organizate de grupul Extinction Rebellion continuă, după o săptămână în care protestatarii au blocat drumuri și locuri publice importante, cerând guvernului să ia atitudine privind criza climatică și ecologică.

963 de oameni au fost arestați și 42 de oameni, cu vârste între 19 și 77 de ani, au fost acuzați. Duminică, poliția a înlăturat activiștii aflați pe podul Waterloo din Londra și pe străzile din jurul Pieței Parlamentului.

Extinction Rebellion au declarat că în după-amiaza acestei zile va avea loc o „adunare a poporului” la Arcul de Marmură din Londra pentru a decide ce se va întâmpla în decursul acestei săptămâni în cadrul campaniei de nesupunere civilă non-violentă.

Greta Thunberg, activista suedeză care a fost inspirația din spatele unui val de proteste climatice organizate de tineri, a ținut un discurs în solidaritate cu protestatarii.

„Vin din Suedia și acolo este aproape aceeași problemă ca aici, ca peste tot, faptul că nimic nu este făcut pentru a opri o criză ecologică în ciuda tuturor cuvintelor și a promisiunilor frumoase. Înfruntăm acum o criză existențială, criza climatică și criza ecologică care nu au fost tratate ca și crize până acum. Au fost ignorate timp de decenii și pentru prea mult timp, politicienii și cei la putere au scăpat nepedepsiți pentru inacțiunea lor. Noi suntem cei care facem o diferență, noi cei din Extinction Rebellion și din protestele climatice ale elevilor. Nu ar trebui să fie așa, dar dat fiind faptul că nimeni altcineva nu face nimic, va trebui să luăm noi acțiune.”, a declarat Thunberg.

Thunberg se va întâlni cu parlamentari britanici, printre care și conducătorul partidului laburist, Jeremy Corbyn, și Secretarul Mediului, Michael Gove. Thunberg se află într-un tur al Europei în timpul vacanței de Paște, rugând liderii să ia măsuri radicale până nu e prea târziu.

Săptămâna trecută, ea a criticat liderii europeni pentru că au organizat trei summit-uri de urgență legate de Brexit și niciunul legat de pericolele schimbărilor climatice.  

Extinction Rebellion are trei revendicări principale: guvernul ar trebui să „spună adevărul despre schimbările climatice”, emisiile de CO2 ar trebui reduse la 0 până în 2025, iar progresele realizate ar trebui supravegheate de o adunare cetățenească.

Comentarii

comentarii