Franţa. Extinction Rebellion a sabotat peste 3.000 de trotinete electrice, considerate poluante

in EcoLIFESTYLE, Poluare 7 December 2019 263 Views

Grupul activist Extinction Rebellion (XR) a anun╚Ťat c─â a dezafectat, acoperind codurile QR, 3.610 de trotinete electrice autonome, pe care le consider─â ÔÇ×o catastrof─â ecologic─âÔÇŁ.

Potrivit XR, 2.020 de dispozitive au fost dezafectate la Paris, 1.500 ÔÇô la Lyon, 90 ÔÇô Bordeaux. Dezafectarea lor a fost f─âcut─â ÔÇ×prin acoperirea codurilor lor QR pentru a le face inutilizabileÔÇŁ, ├«mpiedic├ónd astfel deblocarea aparatelor cu ajutorul smartphone-urilor utilizatorilor, a precizat XR ├«ntr-un anun╚Ť pe pagina de Facebook.

Nu este vorba, însă, despre o dezafectare permanentă a trotinetelor electrice, a subliniat o sursă din cadrul XR.

Ac╚Ťiunea grupului activist a avut loc pe fondul utiliz─ârii intense a trotinetelor electrice din ultimele zile, din cauza grevei care are loc la nivel na╚Ťional ╚Öi care este de a╚Öteptat s─â paralizeze transportul public, ├«n toat─â Fran╚Ťa, zile ├«ntregi.

ÔÇ×Contrar imaginii lor de mijloc de deplasare lent ┼či ecologic, trotinetele electrice sunt o catastrof─â ecologic─âÔÇŁ, au transmis reprezentan╚Ťii XR, care au pus ├«n discu┼úie produc┼úia lor ÔÇ×energofag─âÔÇŁ, scurta lor durat─â de via┼ú─â ┼či costul energetic al transport─ârii lor pentru a fi re├«nc─ârcate, rata mic─â de reciclare a bateriilor lor cu litiu ┼či faptul c─â ele ├«nlocuiesc mai degrab─â deplas─ârile pe jos dec├ót pe cele cu automobilul.

Potrivit acestora, o trotinetă electrică autonomă emite 25% din gazele cu efect de seră emise de o mașină și de 40 de ori mai mare în cazul în care călătoria ar fi fost făcută cu mijloacele de transport în comun.

Mi┼čcarea Extinction Rebellion, care promoveaz─â nesupunerea civil─â non-violent─â ├«n fa┼úa lipsei de ac┼úiune climatic─â a guvernelor, promite ÔÇ×s─â re├«nnoiasc─â aceast─â opera┼úiune p├ón─â c├ónd aceste juc─ârii ale capitali┼čtilor verzi vor fi scoase ├«n afara ora┼čelor noastreÔÇŁ, pe care gruparea activist─â ┼či le-ar dori ÔÇ×mai conviviale, mai pu┼úin rapide, cu raporturi umane lini┼čtitoare, transporturi lente ┼či cu adev─ârat ecologiceÔÇŁ.

Serviciile – controversate – de trotinete autonome s-au dezvoltat foarte rapid de aproximativ un an ├«n marile ora┼če franceze.

Comentarii

comentarii