Extinderea aeroportului Fiumicino din Roma, respinsă pentru protejarea unei rezervaţii naturale

in Autoritati, Biodiversitate, Business, Impact, Proiecte 29 October 2019 153 Views

Ministerul Mediului din Italia a respins proiectul de extindere a aeroportului Fiumicino din Roma, cel mai aglomerat din ╚Ťar─â, dup─â ce o comisie a considerat c─â va afecta o rezerva╚Ťie natural─â din apropiere. ÔÇ×Pentru mine, asta e o victorieÔÇŁ, a zis ministrul Mediului.

Denumit ÔÇ×Aeroporto di Fiumicino – Master Plan 2030ÔÇŁ, proiectul a fost prezentat la sf├ór┼čitul lunii martie 2017 de ENAC, Agen┼úia na┼úional─â pentru Avia┼úie Civil─â, ┼či de ADR (Aeroporti di Roma), o filial─â a grupului Atlantia. Decizia a fost anun╚Ťat─â abia luni, de c─âtre Ministerul Mediului din Italia.

ÔÇ×Comisia tehnic─â a dat un aviz negativ ├«n ceea ce prive┼čte compatibilitatea de mediu a proiectului, consider├ónd incompatibil─â construc┼úia de infrastructuri aeroportuare cu zona de Rezerva┼úie natural─âÔÇŁ, a transmis ministerul italian.

Proiectul ar fi presupus construirea unei noi piste, care ar fi fost a patra. Aceasta nu ar fi afectat doar rezerva╚Ťia, ci ╚Öi zeci de familii, care ar fi fost expropriate de terenuri, a postat ministrul italian al Mediului, Sergio Costa, pe Facebook.

ÔÇ×Am pus cap─ât extinderii aeroportului Fiumicino. Aceasta ar fi fost cea de-a opta a ├«ncercare de a construi pe o zon─â deja torturat─â. Pentru mine, aceasta este o victorieÔÇŁ, a mai transmis acesta, potrivit Yahoo News, care citeaz─â AFP.

Costa este un apropiat al mi╚Öc─ârii Five Star (M5S), cunoscut─â pentru opozi╚Ťia pe care o afi╚Öeaz─â fa╚Ť─â de proiectele mari de infrastructur─â.

ADR a insistat, ├«ntr-un comunicat transmis luni, c─â lucreaz─â de ceva timp cu autoritatea avia╚Ťiei civile din Italia pentru a crea un plan prin care aeroportul s─â fie extins, dar respect├ónd ├«n acela╚Öi timp mediul ╚Öi zona din jurul aeroportului.

Fiumicino este primul aeroport al Italiei prin prisma traficului de pasageri, ├«n fa┼úa celor din Milano ┼či Bergamo.

Aeroportul din Roma a primit aproape 43 de milioane de c─âl─âtori ├«n 2018, o cifr─â ├«n cre┼čtere cu 5% ├«n raport cu anul precedent ┼či care reprezint─â 23,2% din traficul na┼úional de pasageri din Italia, potrivit ENAC.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii