Aproape 600 de fabrici au fost închise în Thailanda din cauza smogului

Aproximativ 600 de fabrici au fost închise temporar în apropierea capitalei Bangkok pentru reducerea emisiilor de poluanţi atmosferici, potrivit primului ministru Prayut Chan-o-cha.

Poluarea atmosferică a fost pusă pe seama emisiilor autovehiculelor, producătorilor industriali, proiectelor de construcţie a clădirilor mari şi a practicii fermierilor de ardere a deşeurilor rezultate din agricultură. 

Premierul Prayut Chan-o-cha a declarat că majoritatea particulelor fine sunt cauzate de trafic, drept pentru care în opinia sa este necesar ca autovehiculele poluante să fie scoase din uz. De asemenea, şeful Guvernului a făcut apel la populaţie să susţină măsurile guvernamentale pentru reducerea poluării. 

AUDIO Cum se aude smogul

Oraşul este învăluit de câteva săptămâni de o ceaţă tulbure, iar populaţia critică din ce în ce mai intens răspunsul autorităţilor, care au minimizat iniţial amploarea problemei şi apoi au dispus închiderea a peste 400 de şcoli din Bangkok, o decizie fără precedent în istoria metropolei. 

Mai multe măsuri au fost puse în aplicare în ultima lună, însă în zadar. Printre soluţiile găsite de autorităţi s-au numărat operaţiuni aeriene de dispersare a unor substanţe chimice în nori cu ajutorul dronelor pentru a activa formarea averselor sau udarea străzilor cu ajutorul autoutilitarelor. De asemenea, s-a solicitat localnicilor să nu ardă tămâie pentru Anul Nou Chinezesc. 

Totodată, pentru a proteja copiii, şcolile au fost închise pentru câteva zile.

La sfârşitul lunii ianuarie, guvernatorul capitalei Thailandei, Aswin Kwanmuang, a lansat un apel la ajutor în lupta cu valul persistent de poluare atmosferică, după ce operaţiunea desfăşurată cu zeci de drone nu i-a convins pe cei aproape 12 milioane de locuitori ai capitalei thailandeze, din ce în ce mai îngrijoraţi pentru sănătatea lor. 

Capitala Thailandei, învăluită de smog dăunător, solicită înăsprirea regulilor privind emisiile maşinilor

Particulele fine numite PM2,5 (cu diametrul inferior sau egal cu 2,5 micrometri) sunt considerate cele mai dăunătoare pentru sănătate deoarece pătrund cel mai adânc în plămâni.

spot_img

Ultimele știri