Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

FAO: Declinul populațiilor de albine amenință securitatea alimentară mondială

Declinul populaţiilor de albine reprezintă o „ameninţare serioasă” la adresa planetei, a avertizat Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) care a solicitat statelor să facă mai multe pentru a proteja aceşti aliaţi indispensabili în lupta contra foametei şi malnutriţiei.

Schimbările în utilizarea terenurilor, practicile agricole intensive, monoculturile și pesticidele au dus la fragmentarea și degradarea habitatelor polenizatorilor, potrivit FAO.

„Albinele sunt extrem de ameninţate de efectele combinate ale schimbărilor climatice, agriculturii intensive, utilizării pesticidelor, pierderii biodiversităţii şi poluării”, a declarat José Graziano da Silva, director general al FAO într-un comunicat.

Globalizarea facilitează, de asemenea, transmiterea dăunătorilor și a bolilor, care reprezintă o amenințare pentru polenizatori. În plus, vremea extremă asociată cu schimbările climatice împiedică polenizarea la timp prin desincronizarea cererii (flori înflorite) cu oferta din partea furnizorilor de servicii (populații abundente și diverse de polenizatori).

Actorul Morgan Freeman şi-a transformat ferma într-un sanctuar pentru albine

Declinul polenizatorilor ar putea avea efecte dezastruoase pentru viitorul alimentației. Absența lor ar pune în pericol cele trei sferturi din culturile lumii care depind, cel puțin parțial, de polenizare inclusiv producția de mere, de avocado, de pere și de dovleac.

În cazul în care va continua tendinţa de declin a populaţiilor de insecte polenizatoare, precum albinele, „fructele, nucile şi alte legume” ar putea fi înlocuite cu alte culturi „precum orezul, porumbul şi cartofii”, mai puţin legate de polenizare, favorizând astfel regimuri alimentare dezechilibrate”, subliniază FAO.

Cercetătorii finlandezi au creat primul vaccin pentru insecte în încercarea de a salva albinele

Înbunătățirea polenizării nu este numai despre atenuarea dezastrelor. Printr-o gestionare îmbunătățită, polenizarea are potențialul de a crește calitatea culturilor și randamentele agricole.

Pentru mulți dintre micii fermieri care cultivă plante ce depind de polenizare (cum ar fi cacao și cafea), lipsa de polenizatori ar putea însemna un venit mai mic și o vulnerabilitate mai mare la foamete și malnutriție.

Ca recunoaștere a rolului esențial al polenizatorilor în producția de alimente și în siguranța alimentară, FAO promovează practici favorabile pentru polenizare în managementul agricol.

Graziano da Silva a făcut apel la ţările membre să „se orienteze spre politici alimentare şi sisteme durabile în favoarea polenizatorilor”.

„Chiar şi lăsând florile să crească acolo unde sunt contribuie la acest efort prin hrănirea albinelor”, a explicat oficialul.

spot_img

Ultimele știri