FAO: factori de decizie din Europa și Asia Centrală se reunesc pentru a îmbunătăți sănătatea plantelor

in Conferinte, Proiecte, Siguranta alimentara, Strategii 4 September 2019 63 Views

Experți agricoli din țările din Europa și Asia Centrală alături de coordonatorii naționali ai Convenției Internaționale pentru Protecția Plantelor (IPPC) se reunesc la Chișinău, în perioada 2-5 septembrie, pentru un atelier de lucru cu scopul de a îmbunătăți sănătatea plantelor.

Foto: ©FAO/Karen Minasyan

Participanții vor pregăti rezoluții regionale cu privire la standardele internaționale de sănătate a plantelor, își vor aprofunda cunoștințele fitosanitare pentru prevenirea intrării și a stabilirii dăunătorilor invazivi ai plantelor și vor împărtăși cele mai bune practici privind sănătatea plantelor.

Atelierul este organizat de Secretariatul IPPC în colaborare cu FAO și Organizația Europeană și Mediterană pentru Protecția Plantelor. Această întâlnire de la Chișinău este unul dintre cele șapte ateliere regionale anuale IPPC organizate în întreaga lume în 2019, cu genericul „Sănătatea plantelor și dezvoltarea capacităților”.

„Acest eveniment își propune să sensibilizeze cu privire la importanța dezvoltării capacității personalului, a instituțiilor și a sistemelor la nivel național pentru a îmbunătăți sănătatea plantelor”, a declarat Jingyuan Xia, secretarul IPPC.

El a subliniat că evaluările capacității fitosanitare joacă un rol important în sprijinirea capacității fitosanitare naționale și a încurajat participanții să discute această problemă.

„Europa și Asia Centrală sunt regiuni extinse și foarte diverse, însă dăunătorii amenință resursele vegetale în toată regiunea în același mod”, a spus Piotr Wlodarczyk, ofițer agricol al FAO la oficiul regional pentru Europa și Asia Centrală. „Atelierele de genul acesta sunt foarte importante, deoarece cooperarea internațională și armonizarea activităților de protecție a plantelor sunt indispensabile pentru a reduce riscurile asociate cu mișcarea tranfrontalierăa organismelor dăunătoare fie în mod natural, fie din cauza oamenilor.”

Atelierul va pune accetul și pe pregătirile pentru Anul Internațional al Sănătății Plantelor din 2020 și va încuraja participanții să discute despre cum să-l promoveze în țările lor.

„Anul Internațional al Sănătății Plantelor este de așteptat să pună sănătatea plantelor și protecția plantelor pe agenda politică și să crească gradul de conștientizare al publicului cu privire la importanța acestora în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, a declarat Francisco Javier Trujillo Arriaga, președintele Comisiei pentru Măsuri Fitosanitare, care servește ca organ de conducere al IPPC.

Convenția Internațională pentru Protecția Plantelor este un tratat internațional instituit în 1952 cu misiunea de a proteja resursele vegetale ale lumii prin prevenirea introducerii și răspândirii dăunătorilor nocivi. Secretariatul IPPCeste găzduit de către FAO.

Comentarii

comentarii