FAO: Fermele de familie sunt cheia pentru un viitor durabil în Europa și Asia Centrală

Fermele de familie sunt cheia pentru un viitor durabil în Europa și Asia Centrală întrucât produc cea mai mare parte din alimente şi servesc ca baza agriculturii și economiei rurale, potrivit Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO).

Estimativ, există 500 milioane de ferme de familie în lume, reprezentând mai mult de 90 de procente din toate fermele.

Bazîndu-se pe realizările Anului Internațional a Fermelor de Familie 2014, Națiunile Unite au declarat 2019-2028 Deceniul Fermelor de Familie.

„Anul Fermelor de Familie a îmbunătățit înțelegerea colectivă a provocărilor cu care se confruntă fermierii de familie și a creat voință politică și parteneriate pentru a le depăși. Atât Anul, cât și Deceniul Fermelor de Familie oferă un mare impuls pentru munca noastră „, a spus Morten Hartvigsen, managerul Inițiativei Regionale FAO privind fermierii mici și fermele de familie.

Pe 12 martie a avut loc la Bucureşti, o conferinţă la nivel înalt, în contextul în care România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene şi contribuie la dialogul European privind fermele de familie.

FAO a condus primul panel al discuțiilor la conferință, analizând rolul fermelor de familie în dezvoltarea durabilă. În sesiune a fost expusă contribuția micilor fermieri în realizarea Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030 și Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, și s-a explicat situația generală a fermelor de familie din Europa și Asia Centrală. Serbia, care este în anticamera aderării la Uniunea Europeană, a fost prezentată ca exemplu.

Sprijinul pentru fermierii mici și fermele de familie este una din cele patru priorități regionale ale FAO în Europa și Asia Centrală, unde FAO are obiectivul să îmbunătățească elaborarea politicilor, producerea agricolă și mijloace de trai rurale durabile, reducând în același timp sărăcia rurală.

În acest scop, FAO a evaluat necesitățile și constrângerile fermierilor mici și fermelor de familie în șapte state (Albania, Armenia, Georgia, Kârgâzstan, Republica Moldova, Macedonia de Nord și Tadjikistan). Studiile de țară vor fi publicate în Aprilie.

Potrivit lui Hartvigsen, economia rurală trebuie să fie diversificată în aceste țări pentru a oferi angajare atît la nivel de ferme, cît și în afara lor.

„Zonele rurale vor beneficia de condiții mai bune în general, inclusiv protecția socială, oportunitățile de angajare, investiții, indicatori economici, și legături comerciale”, a spus dl Hartvigsen. „Fermierii mici au nevoie de training pentru a fi capabili să se reorienteze la metode mai prietenoase mediului, cum ar fi agroecologia sau agricultura organică. Și femeile fermieri nu trebuie să fie excluse.”

Deseori, fragmentarea terenurilor împiedică dezvoltarea economiei rurale. Este o problemă comună a multor țări din Europa. Parcelele agricole mici și dispersate trebuie să fie abordate prin eforturi integrate pentru consolidarea terenurilor, asigurând în același timp accesul la pământ pentru fermierii mici.

FAO promovează dezvoltarea integrată a comunităților, o abordare participativă și incluzivă cu susținere specifică adaptată pentru fermele mici prin scheme de granturi sau măsuri de susținere bazate pe necesitățile și prioritățile particulare ale fiecărei comunități.

În ciuda rolului lor fundamental, atât fermierii mici, cât și comunitățile rurale sunt în declin în zona rurală din Serbia, din cauza îmbătrânirii populației, migrației tinerilor, declinului creșterii economice, și situației ecologice și sociale, mai spune FAO.

Natalia Bogdanov, profesor la Universitatea din Belgrad, a vorbit pe parcursul sesiunii FAO și a menționat unele instrumente care ar ajuta la rezolvarea acestor probleme provocatoare, cum ar fi o coordonare mai bună a politicilor dintre instituțiile statului și nivelurile de elaborare a politicilor, protecției sociale și investițiilor în infrastructura rurală, inclusiv consolidarea terenurilor, îmbunătățirea calității solurile și scheme de suport unice pentru noii fermieri.

„Este important să îmbunătățim înțelegerea asupra strategiilor generale ale mijloacelor de trai a fermierilor mici și fermelor de familie pentru a ‘caracteriza’  mai bine beneficiarii atât politicilor sociale, cît și celor agricole”, a subliniat dna Bogdanov.

Deceniul ONU privind Fermele de Familie va fi oficial lansat între 27-29 Martie la sediul central FAO la Roma.

spot_img

Ultimele știri