FAO: Noile tehnologii de ambalare ofer─â speran╚Ť─â pentru pierderea ╚Öi risipa de alimente la nivel mondial

in Business 29 June 20187 Views

Noile tehnologii de ambalare care prelungesc termenul de valabilitate, al─âturi de por╚Ťii de dimensiuni optime, precum ┼či de reguli uniforme privind utilizarea etichetelor de valabilitate┬ásunt doar c├óteva dintre modalit─â╚Ťile prin care ambalajele alimentare ajut─â la reducerea risipei de alimente ├«n statele cu venituri ridicate.
Acestea sunt o parte dintre concluziile┬áOrganiza╚Ťiei pentru Alimenta╚Ťie ╚Öi Agricultur─â a Na╚Ťiunilor Unite (FAO) din┬ácadrul celui de-al 7-lea summit – Global Packaged Summit, ce a avut loc la Amsterdam.
Însă, situaţia nu stă însă la fel în statele mai puţin dezvoltate, unde accesul la aceste tehnologii este greoi.
Specialistul FAO din domeniul agroindustrial ╚Öi expert ├«n domeniul risipei alimentare ╚Öi a de╚Öeurilor, Robert van Otterdijk, a pus aceast─â problem─â ├«n discu╚Ťie cu propunerea a c├ótorva solu╚Ťii.
“Materialele de ambalare de bun─â calitate pe care le lu─âm ca atare – cutii, sticle, tetrapaks ╚Öi altele, nu sunt disponibile local ├«n ╚Ť─ârile cu venituri reduse. ├Än ╚Ť─ârile cu venituri mici, ├«n special ├«n sectorul ├«ntreprinderilor mici ╚Öi mijlocii din industria agroindustrial─â, ambalajul produselor alimentare este ├«nc─â la un nivel foarte sc─âzut de dezvoltare”, a declarat Van Otterdijk.
Van Otterdijk a remarcat c─â ├«n aceste ╚Ť─âri, nu numai materialele de ambalare de calitate sunt inaccesibile, dar nu exist─â echipamente pentru umplerea containerelor cu alimente. Materialele de ambalare ar trebui s─â fie importate, ceea ce va necesita investi╚Ťii capitale prea mari pentru majoritatea companiilor mici, ╚Öi va duce la cre╚Öterea pre╚Ťurilor la produsele alimentare finale ╚Öi va face ca acestea s─â fie necompetitive ├«n compara╚Ťie cu produsele produc─âtorilor mari sau a companiilor alimentare str─âine.
“Aceast─â situa╚Ťie reprezint─â un obstacol major ├«n calea dezvolt─ârii lan╚Ťurilor valorice ╚Öi a gener─ârii veniturilor ├«n zonele rurale, unde materiile prime agricole sunt disponibile din abunden╚Ť─â”, a spus Van Otterdijk. “Fructele, legumele, laptele, carnea, pe╚Ötele – acestea sunt produsele alimentare perisabile care necesit─â prelucrare ╚Öi ambalare pentru a se evita astfel pierderea lor”, a mai spus expertul FAO.
Cu toate acestea, FAO spune c─â cercet─ârile sale au ar─âtat c─â, din punct de vedere economic, exist─â un poten╚Ťial ridicat chiar pentru industria ambalajelor s─â investeasc─â ├«n ╚Ť─ârile ├«n curs de dezvoltare.
“Lu├ónd ├«n considerare cre╚Öterea produc╚Ťiei ╚Öi prelucr─ârii produselor alimentare ├«n ╚Ť─ârile ├«n curs de dezvoltare, precum ╚Öi nevoia corelat─â pentru materiale ╚Öi echipamente de ambalare, apare un stimulent economic puternic pentru industria ambalajelor s─â investeasc─â ├«n produc╚Ťie local─â”, explic─â┬áVan Otterdijk.
O treime din produsele alimentare destinate consumului uman sunt fie risipite, fie pierdute, potrivit FAO. Aceast─â cantitate de alimente ar fi suficient─â pentru a satisface nevoile alimentare globale ╚Öi implic─â consecin╚Ťe importante asupra mediului.
Pierderile ╚Öi risipa alimentar─â reprezint─â subiectul unei ╚Ťinte speciale ├«n cadrul obiectivelor de dezvoltare durabil─â convenite la nivel global. ╚Üinta 12.3 este reducerea la jum─âtate p├ón─â ├«n anul 2030 a nivelului risipei alimentare globale la nivelul comer╚Ťului cu am─ânuntul ╚Öi al consumatorilor precum ╚Öi reducerea pierderilor de alimente de-a lungul lan╚Ťurilor de produc╚Ťie ╚Öi de aprovizionare, inclusiv pierderile dup─â recoltare.

Comentarii

comentarii