FAO: Statele ar trebui să aibă legi care să protejeze dietele sănătoase și locale și să încurajeze sectorul privat să producă alimente sănătoase

in Business, Eat Smart 18 September 2018 24 Views

Statele ar trebui s─â aib─â legi care s─â protejeze dietele s─ân─âtoase ╚Öi locale ╚Öi s─â ├«ncurajeze sectorul privat s─â produc─â alimente s─ân─âtoase, a declarat directorul general al Organiza╚Ťiei pentru Alimenta╚Ťie ╚Öi Agricultur─â a Na╚Ťiunilor Unite (FAO), Jos├ę Graziano da Silva, ├«ntr-un discurs ┼úinut ├«n cadrul unui atelier de lucru la Vatican.

Acestea ar putea include taxe pe produsele alimentare nes─ân─âtoase; etichetarea clar─â ╚Öi informativ─â a produselor; restric╚Ťionarea publicit─â╚Ťii pentru copii la alimentele nes─ân─âtoase; ╚Öi o reducere a nivelurilor de sare ╚Öi zah─âr utilizate pentru producerea alimentelor sau chiar interzicerea utiliz─ârii unor ingrediente cum ar fi grasimile trans.

Guvernele ar trebui, de asemenea, s─â ├«ncurajeze diversificarea alimentelor ╚Öi s─â faciliteze accesul pe pia╚Ť─â pentru produsele locale provenite din fermele de familie, de exemplu programele de alimenta╚Ťie ╚Öcolar─â care leag─â produc╚Ťia local─â de mesele ╚Öcolare, stimul├ónd astfel economia local─â, promov├ónd ├«n acela╚Öi timp o diet─â s─ân─âtoas─â pentru copii.

“Efectuarea de investi╚Ťii care s─â asigure sisteme alimentare ╚Öi medii alimentare ce ofer─â o diet─â s─ân─âtoas─â ╚Öi mai sigur─â pentru toat─â lumea este o sarcin─â dificil─â datorit─â complexit─â╚Ťii ╚Öi compromisurilor ce le implic─â, precum ╚Öi a gamei de factori de decizie care modeleaz─â aceste sisteme. Elaboratorii de politici publice trebuie s─â de╚Ťin─â cele mai recente ╚Öi mai riguroase dovezi atunci c├ónd formuleaz─â politici pentru a se orienta c─âtre sisteme de alimenta╚Ťie prietenoase. De cele mai multe ori, ace╚Ötia func╚Ťioneaz─â ├«n ne╚Ötiin╚Ť─â, cu date limitate despre ceea ce func╚Ťioneaz─â pentru contextul lor specific. FAO lucreaz─â cu statele pentru a colecta mai bine datele necesare pentru ac╚Ťiuni de ├«mbun─ât─â╚Ťire a s─ân─ât─â╚Ťii ╚Öi siguran╚Ťei dietelor”, a spus la r├óndul s─âu Jessica Fanzo, Ofi╚Ťer Senior de Programe, FAO.

Directorul general al FAO a mai spus că acordurile comerciale trebuie să fie concepute astfel încât costurile pentru producerea alimentelor locale să fie mai mici, reducând în același timp afluxul de alimente ieftine, importate, bogate în grăsimi, zahăr și sare.

Tinerii caut─â alimente cu ÔÇťeticheta curat─âÔÇŁ ╚Öi aleg s─â consume mai pu╚Ťin comparativ cu genera╚Ťia anterioar─â ÔÇô studiu

El a subliniat, de asemenea, importan╚Ťa educa╚Ťiei, inclusiv programele ╚Öcolare care ├«i ├«nva╚Ť─â pe copii despre preparatele s─ân─âtoase ╚Öi alegerile s─ân─âtoase ale alimentelor, precum ╚Öi un acces sporit a consumatorilor la informa╚Ťie pentru a promova con╚Ötientizarea ╚Öi alegerile dietice mai s─ân─âtoase.

Sistemul alimentar globalizat nu ofer─â dietele necesare oamenilor pentru o via╚Ť─â s─ân─âtoas─â, dar contribuie la cre╚Öterea ratei de obezitate ╚Öi la excesul de greutate ├«n special ├«n statele care import─â majoritatea alimentelor, a men╚Ťionat directorul general al FAO, Jos├ę Graziano da Silva.

“Din p─âcate, m─ârfurile ╚Öi hrana industrializat─â ieftin─â sunt mult mai u╚Öor de comercializat la nivel interna╚Ťional”, a spus Graziano da Silva, adres├óndu-se participan╚Ťilor la un atelier tehnic privind siguran╚Ťa alimentar─â ╚Öi alimenta╚Ťia s─ân─âtoas─â, organizat de Academia Pontifical─â de ╚śtiin╚Ťe a Vaticanului.

Problema accelerează în statele insulare mici în curs de dezvoltare din Pacific, care trebuie să importe cea mai mare parte a alimentelor lor, având rate de obezitate variind de la 30% și mai mult în Fiji la 80% în rândul femeilor din Samoa Americană.

La nivel global exist─â peste 2,6 miliarde de persoane supraponderale

├Än cel pu╚Ťin 10 ╚Ť─âri insulare din Pacific, mai mult de 50% (╚Öi p├ón─â la 90%) din popula╚Ťie sunt supraponderali. Consumul excesiv al alimentelor industrializate din import bogate ├«n sare, sodiu, zah─âr ╚Öi gr─âsimi trans este principalul vinovat de aceast─â situa╚Ťie.

Estim─ârile indic─â faptul c─â ├«n prezent, la nivel global exist─â peste 2,6 miliarde de persoane supraponderale iar prevalen╚Ťa obezit─â╚Ťii a crescut de la 11,7% ├«n 2012 la 13,2% ├«n 2016.

Dac─â nu vom adopta ac╚Ťiuni urgente pentru a opri cre╚Öterea ratelor de obezitate, ├«n cur├ónd vom avea mai mul╚Ťi oameni obezi dec├ót subnutri╚Ťi ├«n lume, a spus Graziano da Silva.

Cre┼čterea nivelului de dioxid de carbon din atmosfer─â reduce valoarea nutritiv─â a alimentelor ÔÇô studiu

“Exist─â mai mul╚Ťi factori care conduc la aceast─â pandemie global─â a obezit─â╚Ťii. Dietele nes─ân─âtoase sunt printre cei mai semnificativi factori.”

El a subliniat disponibilitatea și accesibilitatea crescută a tipurilor de alimente care sunt foarte bogate în grăsimi, zahăr și sare, ale căror vânzări au fost stimulate de un marketing intensiv și de publicitate.

“Alimentele nes─ân─âtoase de tip fast-food sunt cel mai bun exemplu ├«n acest sens. Acest tip de m├óncare este mai ieftin ╚Öi mai u╚Öor de accesat ╚Öi preg─âtit dec├ót alimentele proaspete, ├«n special pentru persoanele s─ârace din zonele urbane”, a declarat Graziano, men╚Ťion├ónd c─â atunci c├ónd resursele pentru hran─â devin limitate, oamenii aleg alimente mai pu╚Ťin costisitoare, care au adesea o densitate caloric─â mare ╚Öi un nivel sc─âzut de nutrien╚Ťi.

Potrivit FAO, consumul acestor alimente ieftine este totuși la un cost ridicat pentru societate, cu obezitatea ca factor de risc pentru multe boli non-transmisibile, cum ar fi bolile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat și unele forme de cancer.

Comentarii

comentarii