FAO vrea să dezvolte comerțul cu produse agroalimentare în regiunea Mării Negre

in Business 25 January 2018 57 Views

Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) ar urma să acorde 100.000 de dolari pentru a ajuta Organizația pentru Cooperare Economică a Mării Negre să dezvolte și să consolideze comerțul cu produse agroalimentare în regiunea Mării Negre.

fao comerțul cu produse agroalimentar

La finalul anului trecut, Vladimir Rakhmanin, Director adjunct al FAO și Michael Christides, Secretarul General al Secretariatului Internațional Permanent al OCEMN, au semnat un acord în acest sens.

Cum vor fi folosite fondurile

Fondurile din partea FAO vor fi utilizate pentru a organiza un atelier regional în primăvara anului 2018. În cadrul acestuia, statele membre vor discuta despre provocările și oportunitățile legate de dezvoltarea exporturilor de produse agroalimentare, vor evalua valoarea parteneriatelor la nivel public-privat în creșterea comerțului agroalimentar și vor colabora pentru a face comerțul mai incluziv și mai eficient.

Pe lângă schimbul de experiență cu privire la aspectele agricole și comerciale între statele participante, în cadrul atelierului va fi dezvoltat și un proiect de promovare a exportului și de dezvoltare a comerțului în și dincolo de regiunea Mării Negre.

De asemenea, fondurile vor fi utilizate pentru a elabora un raport în care să fie analizat comerțul agroalimentar și care să ofere recomandări pentru facilitarea și extinderea acestuia în regiune.

Agricultura, una dintre prioritățile OCEMN

Dezvoltarea industriei agricole din regiunea Mării Negre este unul dintre obiectivele pe termen lung asumate de cele 12 state membre ale OCEMN. În 2016, OCEMN a mai încheiat un acord cu FAO, pentru creșterea producției agricole, pentru atenuarea sărăciei și pentru consolidarea securității alimentare.

Organizația Cooperării Economice a Mării Negre, formată în 1992, promovează colaborarea statelor membre în realizarea inițiativelor economice. Membrii acestei organizații sunt Moldova, România, Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Rusia, Serbia, Turcia și Ucraina. Comerțul cu produse agroalimentare și exportul lor este una dintre principalele surse de venit pentru acestea.

Comentarii

comentarii