Fără dresură de animale la Circul Globus din București

in Biodiversitate, Legislatie 30 January 2017 187 Views

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat, în ședința de luni, 30 ianuarie, proiectul unui hotărâri care prevede eliminarea dresurii de animale din obiectul de activiate al Circ&Variete Globus București.

Potrivit Agerpres, primarul general, Gabriela Firea, a declarat că spectacolele circului Globus nu vor mai cuprinde numere care presupun dresura de animale, respectând în acest fel o tendință europeană și mondială. Ea a menționat că, potrivit specialiștilor, animalele dresate în vederea prezentării în spectacole de circ sunt supuse unor rele tratamente, chiar dacă din spectacole nu reiese acest lucru și totul pare frumos.

Avem o colaborare cu mai multe organizații din domeniu, în special cu Vier Pfoten, și vom realiza relocarea animalelor care sunt acum în spectacol la circul Globus. O parte vor fi folosite pentru anumite expoziții care se vor organiza chiar la circ, dar fără să presupună chinul dresajului, o parte vor merge la grădina zoologică”, a afirmat Gabriela Firea.

De asemenea, Tudor Tim Ionescu, consilier general ALDE, a anunțat că în următoarea ședință a CGMB va fi introdus un proiect de hotărâre privind interzicerea spectacolelor cu animale pe raza municipiului București.

Prin urmare, conform modificărilor adoptate la anexa nr. 3 a hotărârii CGMB nr. 414/2016, în descrierea obiectului de activitate a circului nu mai figurează termenul “dresură” și nici “turul menajeriilor”. Totodată, din activitatea departamentului de relații internaționale ar urma să fie exclusă atribuția de a întocmi documentele pentru formalitățile vamale în cazul animalelor artiștilor străini care apar în spectacolele instituției, iar printre atribuțiile Compartimentului Tehnic-Administrativ nu mai figurează avizarea rețetarelor pentru dresurile străine, întocmirea formalităților pentru avizul sanitar-veterinar sau asigurarea transportului animalelor în turneele din țară și străinătate.

Animalele aflate în responsabilitatea Circ&Variete Globus București vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între această instituție publică și Fundația Vier Pfoten, în termen de cel mult șase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii. În această perioadă, administrația circului va asigura animalelor condițiile de bunăstare.

Pe data de 12 ianuarie un incediu izbucnit la una dintre anexele Circului Globus a ucis 11 animale, printre care şi doi tigri, porci vietnamezi, pisici și câini. Animalele care au putut fi salvate au fost mutate într-o altă anexă.

Pe data de 13 ianuarie, primarul general, Gabriela Firea, a decis demiterea managerului de la Circul Globus pentru neglijență.

Orice manager al unei instituții aflate în subordinea Primăriei Capitalei trebuie să dea dovadă nu doar de competență sau chiar creativitate în legătură cu obiectul de activitate al respectivei instituții, ci și de responsabilitate în ce privește organizarea activității. Prin urmare, managerul Circului Globus a fost demis pentru neglijență si management defectuos, întrucât ancheta ISU a relevat faptul că incendiul a fost declanșat de un scurtcircuit la instalația improvizată de încălzire, iar animalele „pensionate” și îngrijitorii acestora nu beneficiau de condiții corespunzătoare, deși banii nu au fost niciodată o problemă pentru această instituție”, declara Gabriela Firea.

Comentarii

comentarii