Fast-food-ul și bauturile carbogazoase pierd teren in SUA

in Aer, Apa, EcoLIFESTYLE, Sol 7 November 2014 1,769 Views

Din ce ├«n ce mai mul╚Ťi americani con╚Ötientizeaz─â leg─âtura dintre fast-food, b─âuturile carbogazoase ╚Öi obezitate, diabet sau alte boli de nutri╚Ťie ╚Öi ├«ncep s─â prefere salatele sau m├óncarea g─âtit─â acas─â ├«n schimbul hranei cu surplus caloric, potrivit organiza╚Ťiei Corporate Accountability International, citat─â de lapresse.ca.

V├ónz─ârile McDonald’s au sc─âzut, ├«n SUA, cu 3,3% ├«n ultimul trimestru din 2013, iar consumul de b─âuturi carbogazoase a atins, ├«n acela╚Öi an, nivelul din 1995. Un american consuma, ├«n medie, ├«n 1998, 193 de litri de b─âuturi carbogazoase, consumul s─âu sc─âz├ónd, ├«n 2013, la aproximativ 166ÔÇŁ, potrivit centrului american de date, Beverage Digest.

Declinul se observă, în special, la așa-zisele băuturi light a căror vânzare a înregistrat în ultima vreme, în SUA, o scădere de 6 procente, motivul fiind reprezentat inclusiv de studiile care aduc în prim-plan efecte presupuse cancerigene ale îndulcitorilor de sinteză, cum ar fi aspartamul.

Americanii au ├«nceput s─â prefere m├óncarea g─âtit─â acas─â, ori salatele, ├«n schimbul celei de la fast-food. ├Än calitate de nutri╚Ťionist nu m-a╚Ö fi g├óndit vreodat─â ca, ├«n aceast─â ╚Ťar─â, s─â revin─â la mod─â salataÔÇŁ, a spus nutri╚Ťionistul Keith-Thomas Ayoob de la colegiul de medicin─â, Albert Einstein din New York.

├Än decembrie 2011, ora╚Öul californian San Francisco a obligat lan╚Ťurile de fast-food s─â creasc─â por╚Ťia de fructe ╚Öi s─â ofere b─âuturi mai pu╚Ťin dulci ├«n meniul pentru copii, iar rezultatele au ├«nceput s─â se vad─â.

Centrul federal pentru controlul ╚Öi prevenirea bolilor (CDC) a anun╚Ťat la sf├ór╚Öitul lunii februarie 2014 o sc─âdere a obezit─â╚Ťii, cu 43%, la copiii cu v├órste cuprinse ├«ntre 2 ╚Öi 5 ani, ├«ntr-o perioad─â de referin╚Ť─â de 10 ani, iar acest lucru s-a ├«nt├ómplat ├«ntr-o ╚Ťar─â ├«n care la orice col╚Ť de strad─â se afl─â un fast-food.

├Äns─â, potrivit organiza╚Ťiei Trust for America’s Health, mai sunt multe lucruri de f─âcut ├«n aceast─â direc╚Ťie, 68,5% din adul╚Ťii din America fiind supraponderali sau obezi.

Comentarii

comentarii