WWF: 60% din fauna sălbatică a lumii a dispărut în ultimii 44 de ani

in Biodiversitate 8 November 2018 73 Views

Biodiversitatea P─âm├óntului a trecut printr-o perioad─â de distrugere ├«n ultimii 44 de ani, ceea ce a dus la dispari╚Ťia aproape a dou─â treimi din popula╚Ťia de vertebrate s─âlbatice, arat─â ultimul raport publicat de WWF la sf├ór╚Öitul lunii octombrie.

Popula╚Ťiile de mamifere, p─âs─âri, pe╚Öti, reptile ╚Öi amfibieni au sc─âzut cu 60% ├«ntre 1070 ╚Öi 2014, cel mai recent an ├«n care astfel de informa╚Ťii sunt valabile, potrivit organiza╚Ťiei. Explica┼úia const─â, mai ├«nt├ói, ├«n pierderea habitatelor ca urmare a agriculturii intensive, a activit─â┼úilor de minerit, a urbaniz─ârii, care au condus la defri┼č─âri, epuizarea sau sc─âderea calit─â┼úii solului. La acestea se adaug─â pescuitul, braconajul, poluarea, speciile invazive, bolile, schimb─ârile climatice.

ÔÇ×Conservarea naturii nu ├«nseamn─â doar protejarea tigrilor, a ur┼čilor panda ┼či a balenelor pe care le pre┼úuimÔÇŁ, a declarat directorul WWF Marco Lambertini. ÔÇ×Este vast─â: nu poate exista un viitor s─ân─âtos ┼či prosper pentru oameni pe o planet─â cu o clim─â destabilizat─â, cu oceane ┼či r├óuri epuizate, cu sol degradat ┼či cu p─âduri defri┼čate, pe o planet─â deposedat─â de biodiversitateÔÇŁ’, a ad─âugat el.

Cel de-al 12-lea raport ÔÇ×Living PlanetÔÇŁ (Planeta vie) a fost realizat ├«n urma monitoriz─ârii a 16.700 de popula┼úii (4.000 de specii). Pentru zona Caraibe / America de Sud bilan┼úul este ”├«nfrico┼č─âtor” – cu 89% mai pu┼úine efective de faun─â s─âlbatic─â ├«n 44 de ani – iar ├«n America de Nord ┼či Groenlanda situa┼úia se prezint─â mai bine – cu 23% mai pu┼úine efective. ├Än zona vast─â a Europei, a Africii de Nord ┼či Orientul Mijlociu sc─âderea este de 31%.

rinocerii

foto: worldwildlife.org

├Än Brazilia, care tocmai a ales un pre┼čedinte al c─ârui program nu evoc─â nici desp─âduririle, nici ├«nc─âlzirea climatic─â, p─âdurea amazonian─â se mic┼čoreaz─â din ce ├«n ce mai mult, cum este ┼či cazul savanei din Cerrado care cedeaz─â locul culturilor de soia ┼či cre┼čterii bovinelor, noteaz─â AFP.

ÔÇ×Mergem ca ni╚Öte somnambuli spre marginea pr─âpastiei. Dac─â ar fi fost un declin de 60% al popula╚Ťiei umane, acesta ar fi echivalentul golirii Americii de Nord, Americii de Sud, Africii, Europei, Chinei ╚Öi a Oceaniei. Aceasta este magnitudinea a ceea ce am f─âcut.ÔÇŁ, a declarat Mike Barrett, director executiv al departamentului de ╚Ötiin╚Ťe ╚Öi conserva╚Ťie WWF.

Mul╚Ťi oameni de ╚Ötiin╚Ť─â cred c─â lumea a ├«nceput a ╚Öasea extinc╚Ťie ├«n mas─â, prima cauzat─â de c─âtre o specie. Alte studii recente arat─â c─â omenirea a distrus 83% dintre toate mamiferele ╚Öi jum─âtate dintre speciile de plante ├«ncep├ónd cu na╚Öterea civiliza╚Ťiei ╚Öi c─â lumea natural─â ar avea nevoie de p├ón─â la 7 milioane de ani s─â-╚Öi revin─â, chiar dac─â distrugerea s-ar opri acum.

La nivel global, doar 25% din suprafa┼úa solului nu prezint─â amprente umane; ├«n 2050 aceasta va fi de doar 10%, potrivit oamenilor de ┼čtiin┼ú─â din cadrul Platformei interguvernamentale privind biodiversitatea ┼či serviciile ecosistemice (IPBES).

ÔÇ×Suntem prima genera┼úie care are o viziune clar─â cu privire la valoarea naturii ┼či a impactului nostru asupra ei. Am putea fi, de asemenea, ultima genera┼úie care poate inversa tendin┼úa’ÔÇŁ, a avertizat organiza┼úia WWF potrivit c─âreia perioada p├ón─â ├«n 2020 este ÔÇ×un moment decisiv din istorieÔÇŁ, ÔÇ×o fereastr─â f─âr─â precedent care se ├«nchide rapidÔÇŁ.

ÔÇ×Trebuie s─â ne ├«ndrept─âm urgent c─âtre o societate neutr─â ├«n CO2 invers├ónd pierderea naturii – prin investi┼úii verzi, energii curate, o altfel de produc┼úie agroalimentar─â – restaurarea suficien┼úei solului ┼či oceanuluiÔÇŁ, a declarat Marco Lambertini. ÔÇ×Pu┼úine persoane au avut ┼čansa de a participa la transform─âri istorice reale. Aceasta este ┼čansa noastr─âÔÇŁ, a ad─âugat el.

Comentarii

comentarii