Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu: fenomenele meteo extreme vor fi tot mai dese în Europa

Schimbările climatice duc la creșterea frecvenței fenomenelor meteorologice extreme în Europa, cum ar fi inundații, valuri de căldură și incendii de pădure, conform unui nou studiu.

fenomene meteo extreme europa

European Academies’ Science Advisory Council (EASAC) au publicat o actualizare a unui studiu din 2013, care confirmă că fenomenele meteo extreme au devenit mai dese în ultimii 36 de ani. Frecvența evenimentelor hidrologice a crescut în mod deosebit.

Autorii studiului recomandă luarea măsurilor urgente de către liderii europeni și factorii de decizie pentru a spori reziliența la schimbările climatice. Michael Norton, director al Programului de Mediu în cadrul EASAC, a dat mai multe detalii despre rezultatele studiului.

„Raportul nostru despre Fenomene Meteo Extreme din 2013 – care a fost bazat pe descoperirile Academiei Norvegiene de Științe și Litere și a Institutului Meteorologic Norvegian – a fost actualizat și ultimele date confirmă concluziile inițiale: a existat până acum și continuă să existe o creștere semnificativă a frecvenței fenomenelor meteorologice extreme, făcând reziliența la schimbările climatice cu atât mai urgentă. Adaptarea și diminuarea trebuie să rămână pietrele de temelie în combaterea schimbărilor climatice.”

Raportul confirmă importanța creșterii adaptabilității infrastructurii și a sistemelor sociale, în fața unui climat în schimbare.

EASAC

În cadrul studiului este analizat și fenomenul Răsturnării Circulaţiei Meridionale Atlantice (AMOC), o variaţie a circulaţiei curenţilor marini care depinde de raportul dintre volumul de apă dulce şi cel de apă sărată, de cel dintre vânturi şi maree, şi, posibil şi de concentraţia de gaze cu efect de seră din atmosferă. AMOC va continua să slăbească, având implicații enorme pentru clima Europei de nord-vest.

Green Report Shop Produse ECO

Oamenii de știință încă dezbat dacă AMOC s-ar putea întrerupe complet, din cauza volumului crescut de apă dulce venit de la ploi și de la topirea ghețarilor din Groenlanda. EASAC vor continua să monitorizeze situația.

EASAC este format din academiile de științe ale statelor membre UE, Norvegia și Elveția, care colaborează pentru a oferi informații și pentru a îndruma factoriii de decizie europeni.

spot_img

Ultimele știri