Studiu: fenomenele meteo extreme vor fi tot mai dese în Europa

in Poluare 29 March 2018 283 Views

Schimb─ârile climatice duc la cre╚Öterea frecven╚Ťei fenomenelor meteorologice extreme ├«n Europa, cum ar fi inunda╚Ťii, valuri de c─âldur─â ╚Öi incendii de p─âdure, conform unui nou studiu.

fenomene meteo extreme europa

European AcademiesÔÇÖ Science Advisory Council (EASAC) au publicat o actualizare a unui studiu din 2013, care confirm─â c─â fenomenele meteo extreme au devenit mai dese ├«n ultimii 36 de ani. Frecven╚Ťa evenimentelor hidrologice a crescut ├«n mod deosebit.

Autorii studiului recomand─â luarea m─âsurilor urgente de c─âtre liderii europeni ╚Öi factorii de decizie pentru a spori rezilien╚Ťa la schimb─ârile climatice. Michael Norton, director al Programului de Mediu ├«n cadrul EASAC, a dat mai multe detalii despre rezultatele studiului.

ÔÇ×Raportul nostru despre Fenomene Meteo Extreme din 2013 ÔÇô care a fost bazat pe descoperirile Academiei Norvegiene de ╚śtiin╚Ťe ╚Öi Litere ╚Öi a Institutului Meteorologic Norvegian ÔÇô a fost actualizat ╚Öi ultimele date confirm─â concluziile ini╚Ťiale: a existat p├ón─â acum ╚Öi continu─â s─â existe o cre╚Ötere semnificativ─â a frecven╚Ťei fenomenelor meteorologice extreme, f─âc├ónd rezilien╚Ťa la schimb─ârile climatice cu at├ót mai urgent─â. Adaptarea ╚Öi diminuarea trebuie s─â r─âm├ón─â pietrele de temelie ├«n combaterea schimb─ârilor climatice.ÔÇŁ

Raportul confirm─â importan╚Ťa cre╚Öterii adaptabilit─â╚Ťii infrastructurii ╚Öi a sistemelor sociale, ├«n fa╚Ťa unui climat ├«n schimbare.

EASAC

├Än cadrul studiului este analizat ╚Öi fenomenul R─âsturn─ârii Circula┼úiei Meridionale Atlantice (AMOC), o varia┼úie a circula┼úiei curen┼úilor marini care depinde de raportul dintre volumul de ap─â dulce ┼či cel de ap─â s─ârat─â, de cel dintre v├ónturi ┼či maree, ┼či, posibil ┼či de concentra┼úia de gaze cu efect de ser─â din atmosfer─â. AMOC va continua s─â sl─âbeasc─â, av├ónd implica╚Ťii enorme pentru clima Europei de nord-vest.

Green Report Shop Produse ECO

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ├«nc─â dezbat dac─â AMOC s-ar putea ├«ntrerupe complet, din cauza volumului crescut de ap─â dulce venit de la ploi ╚Öi de la topirea ghe╚Ťarilor din Groenlanda. EASAC vor continua s─â monitorizeze situa╚Ťia.

EASAC este format din academiile de ╚Ötiin╚Ťe ale statelor membre UE, Norvegia ╚Öi Elve╚Ťia, care colaboreaz─â pentru a oferi informa╚Ťii ╚Öi pentru a ├«ndruma factoriii de decizie europeni.

Comentarii

comentarii