Cel mai vechi feribot din Finlanda a trecut de la motorul pe aburi la cel electric

in Poluare, Transport 2 May 2017101 Views

În Finlanda, cel mai vechi vas operațional de transport persoane a devenit și primul din această țară care are un motor electric. Feribotul face curse pe râul Aura și aparține municipalității din Turku, oraș aflat în sud-vestul Finlandei.

motor electric

foto: http://www.mobimar.com

Feribotul Föri a suferit în timp trei transformări. În 1904, când a intrat în uz, avea motor cu aburi. Apoi, în 1955 a fost dotat cu motoare diesel. Recent, motoarele diesel au fost înlocuite cu un sistem de transmisie electrică și două motoare electrice. Transformarea feribotului a fost făcută de Mobimar, o companie locală, iar sistemul de transmisie electrică a fost proiectat de compania finlandeză Visedo.

Potrivit constructorului, ambarcațiunea face zilnic de 400 de ture între malurile râului Aura, până în oraș. În medie, o trecere durează două minute, iar schimbarea pasagerilor un minut. La capacitate maximă, barca poate transporta 75 de persoane.

 

feribot

foto: http://www.mobimar.com

Föri va fi alimentată de două motoare electrice, care se vor încărca în timpul nopții. De asemenea, în timpul verii, feribotul va folosi circa 3kW pe oră, iar pe timpul iernii, va folosi 4kW pe oră. Feribotul are nevoie doar de un singur motor pentru a funcționa, însă felul în care a fost proiectat și transformat, îi permite și folosirea motorului suplimentar dacă condițiile climatice o cer. De exemplu, pe timpul iernii, când pe râu se formează gheață, feribotul are nevoie de o putere mai mare.

Autoritățile din Turku au anunțat transformarea ambarcațiunii în 2015 și potrivit constructorului, data la care a fost dată în folosință a fost în luna mai 2017.

 

Comentarii

comentarii