E-ferry, feribotul 100% electric care parcurge distan╚Ťe lungi

in EcoLIFESTYLE, Transport 1 June 2018 109 Views

Ellen este un feribot 100% electric care parcurge distan╚Ťe mari, de p├ón─â la 40,7 kilometri ├«ntre ├«nc─ârc─âri. Acesta va efectua curse ├«ntre o insul─â din Danemarca ╚Öi continent ╚Öi va reduce emisiile de carbon cu 2.000 de tone pe an.

E-ferry, feribotul 100% electric care parcurge distan╚Ťe lungi

E-ferry, finan╚Ťat de Uniunea European─â, este un feribot mai pu╚Ťin obi╚Önuit: este electric, deci are zero emisii de gaze cu efect de ser─â. Nu este primul de acest tip, dar noutatea este c─â acesta poate parcurge distan╚Ťe mari, de p├ón─â la 40,7 kilometri ├«ntre ├«nc─ârc─âri. Spre compara╚Ťie, vasul electric Ampere, creat de norvegieni, poate parcurge doar 5,5 kilometri ├«ntre ├«nc─ârc─âri.

Vasul va efectua ├«n cur├ónd curse ├«n Marea Baltic─â ╚Öi va conecta insula ├ćr├Ş din Danemarca cu continentul. Feribotul, botezat Ellen, va face curse c─âtre porturile S├Şby-Fynshav (19,8 kilometri) ╚Öi S├Şby-Faaborg (17,7 kilometri).

Se pare c─â Ellen va fi echipat─â cu ÔÇ×cel mai mare pachet de baterii instalat vreodat─â pe o nav─âÔÇŁ, care are o capacitate de 4,3 megaw╚Ťi pe or─â. Nava are dou─â motoare de propulsie de 750 kilowa╚Ťi ╚Öi dou─â motoare de propulsie de 250 kW.

alecoair.ro

C├ónt─âre╚Öte 650 de tone ╚Öi este construit din ceea ce echipa de proiectare a descris ca fiind materiale u╚Öoare noi: ÔÇ×diferite tipuri de compozi╚Ťii de carbonÔÇŁ, precum ╚Öi materiale tradi╚Ťionale din aluminiu. Cu o lungime de 60 de metri, poate s─â transporte 31 de autoturisme sau cinci camioane ╚Öi 147 de pasageri iarna ╚Öi 198 vara.

Se pare c─â Ellen va reduce emisiile anuale ale insulei Aeroe cu aproximativ 2.000 de tone de dioxid de carbon. ÔÇ×Implementarea E-ferry va ├«nsemna costuri mai mici de operare (costuri de func╚Ťionare) ale operatorului, precum ╚Öi reducerea timpului de c─âl─âtorie pentru pasageri (cu 25%), ├«n compara╚Ťie cu feriboturile tradi╚Ťionale existente pe insul─âÔÇŁ, potrivit site-ului proiectului.

Echipa își propune să construiască 10 sau chiar mai multe E-ferries până în 2020 și 100 sau mai multe până în 2030. Prin aceste feriboturi ar putea fi economisite între 10.000 și 30.000 de tone de dioxid de carbon în fiecare an, până în 2020 și între 100.000 și 300.000 de tone de dioxid de carbon în fiecare an, până în 2030.

Industria maritim─â interna╚Ťional─â emite, ├«n prezent, 1.000 de milioane de tone de dioxid de carbon anual, potrivit unui raport al Organiza╚Ťiei Maritime Interna╚Ťionale, ceea ce ├«nseamn─â 2,5% din emisiile globale de gaze cu efect de ser─â.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UOdkd9zEfb8]

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii