O ferma bio de l├óng─â Bucure╚Öti produce ╚Öi livreaz─â 80 de tipuri de legume direct c─âtre abona╚Ťi

in EcoLIFESTYLE 28 April 2017 4,288 Views

La 40 de kilometri de Bucure╚Öti, ├«ntr-un sat cu pu╚Ťin peste 1.400 de locuitori, lua na╚Ötere acum doi ani ferma Bio&Co. Pe o suprafa╚Ť─â de 4 de hectare, 10 persoane, majoritatea localnici, cultiv─â 80 de tipuri de legume, f─âr─â pesticide ╚Öi┬á f─âr─â procese mecanice. Totodat─â, beneficiaz─â de un sistem de incluziune social─â conceput de ini╚Ťiatori – Asocia╚Ťia Ateliere F─âr─â Frontiere. Anul trecut, angaja╚Ťii ┬á╚Öi voluntarii Bio&Co au produs 900 de co╚Öuri de legume, pe care le-au livrat c─âtre de 83 de abona╚Ťi.

bio&co

Foto: Bio&co

Ro╚Öii, cartofi, morcovi, ardei, castrave╚Ťi, p─âst─âi, ceap─â, porumb, sfecl─â, vinete ╚Öi verde╚Ťuri. Iat─â con╚Ťinutul co╚Öului care te ├«mt├ómpin─â pe site-ul Bio&Co. Lor li se adaug─â alte 70 de legume, care ajung s─âpt─âm├ónal pe mesele unor bucure╚Öteni interesa╚Ťi de calitatea alimentelor pe care le consum─â, la pre╚Ťuri cuprinse ├«ntre 35 ╚Öi 65 de lei.

Ferma la care sunt produse este compus─â din 4 hectare de teren agricol, 4.000 de metri p─âtra╚Ťi de solarii ╚Öi o platform─â de 1.000 de metri p─âtra╚Ťi pentru compostarea de╚Öeurilor alimentare ╚Öi organice. ├Än plus, fondatorii vor s─â amenajeze o ferm─â pedagogic─â, ├«n care copiii s─â poat─â ├«nv─â╚Ťa practic despre alimenta╚Ťie s─ân─âtoas─â, biodiversitate, reducerea risipei ╚Öi protejarea mediului.

gardenium.ro

Cum a fost primul an de Bio&Co

Bio&Co a ├«nceput produc╚Ťia ├«n vara anului trecut, dup─â un an de amenaj─âri. Au pierdut mai multe recolte, c─âci nu aveau prea mult─â experien╚Ť─â. Au reu╚Öit ├«ns─â ├«n 2016 s─â ob╚Ťin─â 900 de co╚Öuri de legume, f─âr─â s─â foloseasc─â pesticide sau prea mult─â tehnologie. ├Änc─â nu au certificare de produc─âtori bio, dar sunt ├«n proces de a o ob╚Ťine (evaluarea dureaz─â doi ani, iar ei sunt ├«n primul an de conversie).

Legumele au ajuns pe mesele a 83 de consumatori. ├Än medie, cei de la Bio&Co au avut anul trecut 50 de abona╚Ťi s─âpt─âm├ónal. Anul acesta, vor s─â m─âreasc─â produc╚Ťia, pentru a asigura legume pentru 150 de persoane.

bio&co

Foto: Bio&co

O nou─â specie de consumatori

ÔÇ×Consum-actoriÔÇŁ. Iat─â termenul folosit de cei de la Bio&Co atunci c├ónd vorbesc despre abona╚Ťii care achit─â ├«n avans abonamentele sau care fac o dona╚Ťie de 100 de lei ╚Öi care au o serie de beneficii. ├Äi consider─â mai mult dec├ót simpli consumatori c─âci, prin alegerea lor, nu adopt─â doar o alimenta╚Ťie mai s─ân─âtoas─â pentru ei ├«n╚Öi╚Öi, ci sus╚Ťin ├«ntreg sistemul Bio&Co.

bio&co

Foto: Bio&co

├Än acest sistem, lucreaz─â acum 10 persoane. Majoritatea sunt din Cioc─ânari, satul ├«n care se afl─â ferma Bio&Co, dar ╚Öi din comuna Nicule╚Öti, de care apar╚Ťine Cioc─ânari. Lor li se adaug─â c├óteva persoane defavorizate din Bucure╚Öti. To╚Ťi beneficiaz─â de un program de acompaniere socio-profesional─â individualizat, realizat de speciali╚Öti ├«n inser╚Ťie, c─âci scopul Ateliere F─âr─â Frontiere este acela de a-i integra ├«n c├ómpul muncii ╚Öi ├«n societate.

bio&co

Foto: Bio&co

Cum se finan╚Ťeaz─â Bio&Co

Av├ónd scop social, ferma nu este sustenabil─â financiar. Cei care o conduc se bazeaz─â ├«n principal pe dona╚Ťii, ├«ns─â sper─â s─â ├«╚Öi poat─â acoperi ├«n viitor 70% din costuri.

bio&co

Foto: Bio&co

Activitatea de produc╚Ťie de legume nu va fi ├«ns─â singura generatoare de venituri la Bio&Co. Angaja╚Ťii colecteaz─â legume ╚Öi fructe de la patru supermarketuri Carrefour ╚Öi za╚Ť ╚Öi coji de ou─â de la trei hoteluri din lan╚Ťul Accor Hotels. Le transport─â la Cioc─ânari, unde le transform─â ├«n compost. Deocamdat─â, compostul este folosit la ferm─â, ├«ns─â, av├ónd ├«n vedere cantit─â╚Ťile impresionante de de╚Öeuri generate de retail ╚Öi HoReCa, ini╚Ťiatorii proiectului ╚Öi-au propus s─â ├«l ╚Öi v├ónd─â ├«n cur├ónd.

Singura lor ├«ngrijorare este legat─â de forma ├«n care vor ap─ârea ├«n mai normele de aplicare a legii anti-risipei alimentare. Patrick Ouriaghli, Directorul pentru dezvoltare ╚Öi parteneriate al proiectului Bio&Co, ne-a explicat care ar putea fi ceea ce el nume╚Öte ÔÇ×efectul perversÔÇŁ al legisla╚Ťiei:

Dac─â statul va l─âsa companiile s─â defiscalizeze alimentele donate, acestea nu vor mai avea bani de sponsoriz─âri. ├Än Fran╚Ťa, statul a impus o limit─â maxim─â de defiscalizare de 60% din valoarea produselor. O astfel de m─âsur─â ar fi necesar─â ╚Öi ├«n Rom├ónia.

├Än acest moment, Bio&Co percepe pentru colectarea de╚Öeurilor alimentare un pre╚Ť echivalent cu taxa de 80 de lei pe tona de de╚Öeu depozitat la groap─â. Patrick Ouriaghli spune c─â nu este ├«ns─â suficient pentru a-╚Öi desf─â╚Öura activitatea.

├Än 2016, Bio&Co a preluat ╚Öi a procesat 400 de tone de de╚Öeuri alimentare. O mare parte dintre acestea erau ├«ns─â alimente bune, ceea ce i-a f─âcut pe ini╚Ťiatorii proiectului s─â ├«╚Öi doreasc─â s─â creeze un program prin care s─â direc╚Ťioneze o parte dintre produse c─âtre persoane defavorizate.

Comentarii

comentarii