Sundrop, fermele din deșert care produc 17.000 de tone de roșii pe an

in EcoLIFESTYLE 13 June 2018 19 Views

Fermele Sundrop sunt amplasate pe un teren neprielnic ├«ns─â, datorit─â tehnologiei hidroponice ╚Öi desaliniz─ârii apei din mare, acestea reu╚Öesc s─â produc─â 17.000 de tone de ro╚Öii pe an, adic─â 15% din produc╚Ťia anual─â de ro╚Öii a Australiei.

Sundrop, fermele din deșert care produc 17.000 de tone de roșii pe an

Fermele Sundrop sunt primele din Australia care folosesc tehnologia hidroponic─â pentru a produce alimente ce sunt v├óndute la scar─â mare. Dup─â o ferm─â pilot deschis─â ├«n 2010, care a dat rezultate, ├«n 2014 a ├«nceput construirea actualei ferme, cu o investi╚Ťie de 200 de milioane de dolari.

Acum, de pe cele 65 de hectare de teren neproductiv, din apropiere de Port Augusta, ├«n sudul ╚Ť─ârii, firma ob╚Ťine, pe l├óng─â alte fructe ╚Öi legume, 17.000 de tone de ro╚Öii pe an, adic─â 15% din produc╚Ťia anual─â de ro╚Öii a Australiei.

Agricultura hidroponic─â nu are nevoie de p─âm├ónt sau de lumin─â natural─â, ci plantele sunt cultivate ├«n t─âvi╚Ťe cu ap─â bogat─â ├«n nutrien╚Ťi, iar fotosinteza se realizeaz─â cu ajutorul unor LED-uri.

╚Üin├ónd cont de cantit─â╚Ťile foarte mici de precipita╚Ťii care cad ├«n apropiere de Port Augusta, dar ╚Öi de pu╚Ťina ap─â subteran─â care ar putea fi valorificat─â, compania a decis s─â extrag─â ap─â din mare ╚Öi s─â o desalinizeze.

Sundrop, fermele din deșert care produc 17.000 de tone de roșii pe an

Sta╚Ťia de desalinizare genereaz─â aproape un milion de litri de ap─â proasp─ât─â ├«n fiecare zi. ├Än plus, ╚Öi apa de ploaie este colectat─â. Apa s─ârat─â este folosit─â ╚Öi ca dezinfectant natural, reduc├ónd astfel nevoia de a utiliza pesticide.

Una dintre criticile care apar cel mai des la adresa acestui tip de agricultur─â este c─â este un mare consumator de energie, ╚Ťin├ónd cont de luminile artificiale ╚Öi sistemele de ├«nc─âlzire ╚Öi de r─âcire.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Cei de la Sundrop au g─âsit o solu╚Ťie la aceast─â problem─â: au instalat o central─â solar─â format─â din 23.000 de panouri ╚Öi un turn solar de 127 de metri ├«n─âl╚Ťime, care capteaz─â suficient─â energie pentru toate fermele.

ÔÇ×Pentru c─â nu depindem de sol, putem a╚Öeza fermele mai aproape de a╚Öez─ârile omene╚Öti, astfel ├«nc├ót s─â cre╚Ötem considerabil eficien╚Ťa lan╚Ťului nostru de aprovizionareÔÇŁ, a declarat pentru The Guardian Philipp Saumweber, unul dintre managerii companiei.

Ro╚Öiile Sundrop pot fi g─âsite ├«n supermarketurile Coles din toat─â ╚Ťara.

Sundrop, fermele din deșert care produc 17.000 de tone de roșii pe an

 

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii