Fermierii francezi vor primi subvenţii pentru a renunţa să mai folosească erbicidul glifosat

Franţa va acorda ajutoare financiare fermierilor care acceptă să renunţe să mai folosească erbicidul glifosat, a anunţat luni Ministerul francez al Agriculturii, la câteva zile după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a recunoscut că nu a reuşit să ajungă la un acord vizând interzicerea acestui erbicid până în 2021, anunţă Reuters.


Glifosatul a fost inițial dezvoltat de gigantul chimic Monsanto, o companie americană care a devenit o filială a Bayer din Germania în 2018. Erbicidul a apărut pentru prima dată pe piață sub numele de Roundup în 1974. De atunci, brevetul a expirat și diverse companii produc acum glifosat sub diferite denumiri.

Folosirea sa a generat o dezbatere intensă la nivel mondial după ce, în 2015, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a concluzionat că produsele care conţin acest erbicid este posibil să provoace cancer.

În timp ce autoritățile de reglementare din întreaga lume au stabilit glifosatul ca fiind sigur, Bayer a convenit în iunie să soluționeze aproape 100.000 de procese din SUA pentru 10,9 miliarde de dolari, respingând afirmațiile că acesta a cauzat cancer.

Franţa va acorda un credit fiscal temporar de 2.500 de euro fermierilor care declară în 2021 sau 2022 că au încetat să mai utilizeze glifosat în sectoarele care vor fi cele mai afectate de încetarea utilizării acestui erbicid, precum viţa de vie, livezile şi culturile de cereale, a precizat Ministerul francez al Agriculturii.

De asemenea, autorităţile au decis să majoreze până la 215 milioane de euro finanţarea de care ar urma să beneficieze fermierii francezi care îşi vor schimba echipamentele agricole.

„Provocarea constă în punerea la punct a mecanismelor care să compenseze fermierii pentru costurile suportate ca urmare a eliminării glifosatului pentru că astăzi un fermier care investeşte pentru eliminarea glifosatului nu beneficiază de pe urma creării de valoare imediată”, a precizat Ministerul francez al Agriculturii.

Potrivit estimărilor Ministerului francez al Agriculturii, încetarea utilizării erbicidului glifosat pentru un cultivator de cereale conduce la o diminuare a profitului operaţional de până la 16%, ceea ce înseamnă costuri suplimentare de până la 80 de euro pe hectar sau 7.000 de euro pentru o fermă medie de 87 de hectare.

Săptămâna trecută, preşedintele Emmanuel Macron, a declarat că nu şi-a schimbat obiectivul de a opri utilizarea glifosatului, dar a recunoscut că nu a putut face acest lucru în decurs de trei ani, aşa cum a promis în 2017, o promisiune pe care a catalogat-o drept un eşec colectiv.

În prezent, Luxemburgul este prima ţară din Uniunea Europeană care va interzice glifosatul pe teritoriul său, începând de la sfârşitul anului 2020. De asemenea, Germania a anunţat că va interzice controversatul erbicid până în 2023 pentru a proteja populațiile de insecte polenizatoare.

Citește și: 

O dietă cu alimente organice reduce nivelul de glifosat din organism cu 70%
Riscurile expunerii la erbicide pe bază de glifosat se întind pe mai multe generații – studiu
spot_img

Ultimele știri