Festivaluri și evenimente publice mai sustenabile din 2020

in Autoritati, Deseuri, EcoLIFESTYLE, Legislatie, Legislatie, Proiecte 3 September 2019 378 Views

România ar putea avea începând cu 2020 festivaluri și evenimente publice ECO, în care colectarea separată a deșeurilor de ambalaje să fie un segment obligatoriu și prioritar pentru organizatori.

Asocia╚Ťia Act for Tomorrow, ├«n parteneriat cu Ministerul Mediului, propun o nou─â abordare de organizare a evenimentelor din Rom├ónia, av├ónd la baz─â principiile dezvolt─ârii sustenabile. Rom├ónia este gazda unora dintre cele mai mari festivaluri din Uniunea European─â, iar num─ârul ╚Öi dimensiunea acestor evenimente este ├«n continu─â cre╚Ötere.

Acesta este ultimul document pe care l-am adoptat ├«n calitate de Ministru al Mediului, fiind un demers proactiv pentru promovarea m─âsurilor adoptate la nivel european, care vizeaz─â reducerea de╚Öeurilor de unic─â folosin╚Ť─â. Pe durata ├«ntregului mandat am c─âutat solu╚Ťii ╚Öi adoptat m─âsuri pentru ca Rom├ónia s─â aib─â un viitor sigur ╚Öi s─ân─âtos ╚Öi s─â ├«╚Öi ating─â obiectivele de mediu asumate la nivel european. ├Ämi doresc ca acest proiect s─â reprezinte primul pas care s─â ajute organizatorii de evenimente s─â devin─â ei ├«n╚Öi╚Öi promotori ai m─âsurilor care asigur─â sustenabilitatea ╚Öi tranzi╚Ťia c─âtre o economie circular─âÔÇŁ, a declarat Gra╚Ťiela Gavrilescu, Ministru al Mediului.

Anual, peste 1 milion de persoane particip─â la marile festivaluri de muzic─â. Acestora li se adaug─â participan╚Ťii altor tipuri de evenimente sportive, culturale, precum concerte, serb─âri, t├órguri, zilele ora╚Öelor ╚Öi comunelor, dar ╚Öi manifesta╚Ťiile religioase sau politice.

├Än ultimul an, Asocia╚Ťia Act for Tomorrow s-a implicat ├«n foarte multe campanii de con╚Ötientizare cu privire la colectarea separat─â a de╚Öeurilor de ambalaje, din cadrul festivalurilor din Rom├ónia cu scopul de a educa ╚Öi ├«ncuraja organizatorii festivalurilor s─â fie prieteno╚Öi cu mediu, dar ╚Öi de a promova conceptul de sustenabilitate ├«n cadrul acestor evenimente.

Astfel, ├«n urma numeroaselor particip─âri, AFT a ├«ntocmit o serie de concluzii ╚Öi recomand─âri, care au fost ├«naintate Ministerului Mediului. Propunerile transmise au fost incluse ├«n Proiectul de Lege pentru modificarea ╚Öi completarea Legii nr. 54/2012 privind desf─â╚Öurarea activit─â╚Ťilor de picnic, ini╚Ťiat vineri, 30 august 2019, de doamna ministru Gra╚Ťiela Gavrilescu.

Prin acest proiect de lege, aflat ├«n dezbatere public─â, Ministerul Mediului ╚Öi-a propus prevenirea ╚Öi reducerea cantit─â╚Ťii de de╚Öeuri generate ├«n cadrul evenimentelor ╚Öi reuniunilor publice, cum ar fi concertele, festivalurile, serb─ârile, zilele ora╚Öelor/comunelor, manifesta╚Ťiile politice sau religioase. ├Än acela╚Öi timp, Ministerul Mediului ╚Ťine cont de noile pachete legislative la nivel european.

Proiectul de lege propune o serie de m─âsuri care trebuie implementate de c─âtre organizatorii evenimentelor, pentru a diminua impactul negativ asupra mediului:

  • s─â asigure infrastructura necesar─â colect─ârii separate a de┼čeurilor pe minim trei frac╚Ťii ÔÇô reciclabile, nereciclabile ╚Öi biodegradabile, precum ┼či cu toalete ecologice;
  • s─â asigure marcarea punctelor pentru colectarea separat─â a de┼čeurilor ┼či afi┼čarea regulilor privind colectarea separat─â, cu exemplificarea tipurilor de de┼čeuri;
  • s─â asigure igienizarea ╚Öi salubrizarea locului de desf─â╚Öurare a evenimentului;
  • s─â se asigure c─â produsele alimentare ╚Öi b─âuturile comercializate sau oferite gratuit la locul de desf─â╚Öurare a evenimentului sunt ambalate ├«n ambalaje reutilizabile sau biodegradabile care respect─â standardul SR 13432:2002;
  • s─â furnizeze participan╚Ťilor informa╚Ťii specifice privind sistemul de colectare separat─â pus la dispozi╚Ťie ╚Öi a condi╚Ťiilor care trebuie ├«ndeplinite pentru colectarea corect─â a de╚Öeurilor produse;

Am ini╚Ťiat aceast─â propunere legislativ─â pentru c─â suntem con╚Ötien╚Ťi de lipsa m─âsurilor sustenabile din cadrul acestor evenimente. S-au f─âcut pa╚Öi importan╚Ťi ├«n ultimii ani, ├«ns─â este nevoie de mult mai mult pentru o tranzi╚Ťie s─ân─âtoas─â, corect─â ╚Öi constant─â ├«n ├«mbr─â╚Ťi╚Öarea pe deplin a conceptului. De asemenea, suntem convin╚Öi de faptul c─â organizatorii marilor festivaluri din Rom├ónia vor g─âsi de bun augur s─â implementeze viitoarea lege, care ├«╚Öi propune s─â reduc─â impactul negativ asupra mediului ╚Öi s─â contribuie la protejarea acestuia”, a declarat Andrei Co╚Öuleanu, Pre╚Öedintele Asocia╚Ťiei Act For Tomorrow.

Varianta integrală a proiectului de lege, aflată în dezbatere publică, poate fi consultată AICI

Comentarii

comentarii