Fibra de carbon din plante, o alternativa ieftina si sigura pentru productia de automobile

in Transport 19 January 2018 30 Views

Oamenii de știință de la Laboratorul American pentru Energie Regenerabilă au descoperit un nou mod de a fabrica fibră de carbon cu ajutorul plantelor, o alternativă sustenabilă care va reduce consumul de petrol și va putea fi folosită pe scară largă în producția de automobile.

fibra de carbon din plante

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au propus folosirea pe scară largă a fibrei de carbon obținută din plante, o variantă mai ieftină care ar ajuta industria auto să fabrice mașini mai ușoare și rezistente fără să crească prețurile.

Cotoare de porumb și paie de grâu, materie primă pentru producția acrilonitrilului

Materia primă pentru fabricarea fibrei de carbon este acrilonitrilul, o substanță care se obține din petrol, amoniac, oxigen și un catalizator. Procesul de fabricație este costisitor și toxic. Însă acrilonitrilul poate fi produs printr-o metodă mai ieftină și sigură. Părțile necomestibile din plante, cum ar fi cotoarele de porumb sau paiele de grâu, sunt descompuse în zaharuri, transformate în acid și combinate cu un catalizator ieftin pentru a produce acrilonitrila.

Fibra de carbon este un material ușor, de cinci ori mai puternic ca oțelul. Datorită rezistenței și a greutății reduse, este folosit în industria aerospațială și cea automobilistică. Mașinile făcute din fibră de carbon consumă mai puțină benzină decât cele din oțel, fiind mai ușoare.

Prețul fibrei de carbon oscilează în funcție de prețul petrolului, fapt care a descurajat producătorii de automobile să adopte folosirea fibrei de carbon la scară largă.

Gregg Beckhalm, co-autor al studiului, este optimist că prețurile fibrei de carbon vor scădea și materialul va fi folosit mai des în industria auto.

„Prețurile acrilonitrilului au avut fluctuații mari în trecut, care au dus la rate de adopție mai mici ale fibrei de carbon pentru a construi mașini și avioane mai ușoare. Dacă stabilizăm prețul acrilonitrilului oferind o nouă materie primă pentru el, am putea reduce prețul fibrei de carbon.”

Cercetătorii au început colaborarea cu câteva firme pentru a produce cantități mari de acrilonitrilă pe bază de vegetale care va fi testată în construcția de automobile.

Comentarii

comentarii