Fibra de carbon din plante, o alternativa ieftina si sigura pentru productia de automobile

in Transport 19 January 2018 66 Views

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â de la Laboratorul American pentru Energie Regenerabil─â au descoperit un nou mod de a fabrica fibr─â de carbon cu ajutorul plantelor, o alternativ─â sustenabil─â care va reduce consumul de petrol ╚Öi va putea fi folosit─â pe scar─â larg─â ├«n produc╚Ťia de automobile.

fibra de carbon din plante

├Än cadrul unui nou studiu, cercet─âtorii au propus folosirea pe scar─â larg─â a fibrei de carbon ob╚Ťinut─â din plante, o variant─â mai ieftin─â care ar ajuta industria auto s─â fabrice ma╚Öini mai u╚Öoare ╚Öi rezistente f─âr─â s─â creasc─â pre╚Ťurile.

Cotoare de porumb ╚Öi paie de gr├óu, materie prim─â pentru produc╚Ťia acrilonitrilului

Materia prim─â pentru fabricarea fibrei de carbon este acrilonitrilul, o substan╚Ť─â care se ob╚Ťine din petrol, amoniac, oxigen ╚Öi un catalizator. Procesul de fabrica╚Ťie este costisitor ╚Öi toxic. ├Äns─â acrilonitrilul poate fi produs printr-o metod─â mai ieftin─â ╚Öi sigur─â. P─âr╚Ťile necomestibile din plante, cum ar fi cotoarele de porumb sau paiele de gr├óu, sunt descompuse ├«n zaharuri, transformate ├«n acid ╚Öi combinate cu un catalizator ieftin pentru a produce acrilonitrila.

Fibra de carbon este un material u╚Öor, de cinci ori mai puternic ca o╚Ťelul. Datorit─â rezisten╚Ťei ╚Öi a greut─â╚Ťii reduse, este folosit ├«n industria aerospa╚Ťial─â ╚Öi cea automobilistic─â. Ma╚Öinile f─âcute din fibr─â de carbon consum─â mai pu╚Ťin─â benzin─â dec├ót cele din o╚Ťel, fiind mai u╚Öoare.

Pre╚Ťul fibrei de carbon oscileaz─â ├«n func╚Ťie de pre╚Ťul petrolului, fapt care a descurajat produc─âtorii de automobile s─â adopte folosirea fibrei de carbon la scar─â larg─â.

Gregg Beckhalm, co-autor al studiului, este optimist c─â pre╚Ťurile fibrei de carbon vor sc─âdea ╚Öi materialul va fi folosit mai des ├«n industria auto.

ÔÇ×Pre╚Ťurile acrilonitrilului au avut fluctua╚Ťii mari ├«n trecut, care au dus la rate de adop╚Ťie mai mici ale fibrei de carbon pentru a construi ma╚Öini ╚Öi avioane mai u╚Öoare. Dac─â stabiliz─âm pre╚Ťul acrilonitrilului oferind o nou─â materie prim─â pentru el, am putea reduce pre╚Ťul fibrei de carbon.ÔÇŁ

Cercet─âtorii au ├«nceput colaborarea cu c├óteva firme pentru a produce cantit─â╚Ťi mari de acrilonitril─â pe baz─â de vegetale care va fi testat─â ├«n construc╚Ťia de automobile.

Comentarii

comentarii