Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Filipine, arhipelagul poluat. ONG-uri care încearcă să schimbe mentalități

Filipine este una dintre cele cinci țări care sunt responsabile de jumătate din plasticul care ajunge în ocean. Spațiile verzi ocupă doar 3% din suprafața capitalei, iar râul care traversează Manila a fost declarat mort de către biologi, pentru că nu poate susține viața. Totuși, există ONG-uri care încearcă să schimbe mentalități. Am enumerat câteva dintre ele.

Acțiune a organizației Alyansa Tigil Mina împotriva mineritului nesustenabil

Poluarea ucide de trei ori mai multe persoane decât SIDA, TBC-ul și malaria la un loc

Expunerea la poluarea din aer, apă și sol cauza nouă milioane de morți premature în 2015, la nivel mondial, potrivit unui studiu. Oamenii de știință au analizat persoane care sunt expuse acestor tipuri de poluare și le-au comparat cu cele care trăiesc în medii curate.

Rezultatele au fost că poluarea poate să fie o cauză importantă pentru o varietate de boli – multe dintre ele fatale – printre care astm, cancer, tulburări de dezvoltare ale creierului, deformări ale copiilor la naștere, boli ale inimii, atac de cord și boli ale plămânilor.

Cele nouă milioane de morți premature se adaugă celor 16% din decesele la nivel mondial cauzate de poluare. Astfel, apa, aerul și solul care sunt poluate ucid de trei ori mai mulți oameni decât SIDA, TBC-ul și malaria la un loc. Poluarea este responsabilă de 15 ori mai multe morți decât războaiele și toate formele de violență.

„Nicio țară nu este neafectată”, scriu cercetătorii în raport. Dar 92% dintre decese au loc în țările cu venituri mici sau medii.

ONG-uri care mișcă lucrurile

În acest context, există totuși organizații care încearcă să producă o schimbare și care implică oamenii și comunitățile în acest proces. Iată câteva din Filipine:

Greenpeace

Greenpeace
Foto: Greenpeace

Organizația mondială este prezentă în sud-estul Asiei din 2000 și, de atunci, a desfășurat acțiuni de succes în Filipine, Thailanda și Indonezia. Printre acestea, oprirea accesului vaselor cu deșeuri periculoase sau radioactive, campanii împotriva exploatării distructive, stoparea tehnologiilor poluante, cum ar fi incineratoarele de deșeuri sau centralele pe cărbuni, promovarea agriculturii durabile, a energiei regenerabile și a soluțiilor necesare rezolvării problemelor principale de mediu.

În Filipine, Greenpeace a avut contribuții majore în adoptarea legilor privind mediul, cum ar fi cea a aerului curat, din 1999, care interzice incinerarea deșeurilor, cea care privește gestionarea deșeurilor și o lege care accelerează implementarea surselor de energii regenerabile.

EcoWaste Coalition

Foto: EcoWaste Coalition

Fondat în anul 2000, ONG-ul este format acum din 150 de grupuri precum comunități, școli, biserici, grupuri de protejare a mediului sau a sănătății. Obiectul lor principal este ca, până în 2020, Filipine să devină o țară zero waste. De asemenea, membrii organizației încearcă să găsească soluții pentru gestionarea deșeurilor, pentru schimbările climatice și pentru chimicalele care amenință sănătatea oamenilor.

EcoWaste Coalition colaborează cu diferite instituții pentru a reduce cantitatea de deșeuri, furnizează informații către public despre reducerea consumului și despre viața sustenabilă, pune presiune pe producători și pe industrii să treacă la materiale prietenoase cu mediul și non-toxice, dar și pe autorități să închidă gropile de gunoi ilegale. Face oamenii să conștientizeze riscurile pe care arderea deșeurilor le are asupra sănătății și asupra calității aerului și încurajează reducerea sau renunțarea utilizării plasticului și căutarea unor alternative eco-friendly.

Mother Earth Foundation

Foto: Mother Earth Foundation

Încă din 1998, organizația non-profit Mother Earth Foundation caută soluții pentru poluarea cu plastic și cu substanțe toxice, dar și pentru schimbările climatice. În prezent, ONG-ul desfășoară acțiuni pentru o calitate bună a aerului și se poziționează ferm împotriva incinerării deșeurilor. O altă ramură a activității lor este colaborarea cu comunitățile locale, pe care le ajută să găsească un alt scop pentru 80% dintre deșeurile din plastic.

Health Care Without Harm

Foto: Health Care Without Harm

Organizația mondială a fost înființată în 1996, iar în Asia a ajuns în 2003. Printre obiectivele Health Care Without Harm se numără reducerea amprentei de carbon a sistemului medical, mobilizarea sistemului de sănătate să abordeze schimbările climatice ca o problemă de sănătate publică, promovarea unor produse și servicii sustenabile, înlocuirea chimicalelor periculoase cu alternative mai sigure, eliminarea în siguranță a deșeurilor medicale.

Alyansa Tigil Mina (ATM)

Organizația a luat naștere în 2004, din mai multe ONG-uri mai mici și din îngrijorarea promovării intensive de către autorități a regiunilor miniere, în speranța că vor atrage investitori. ATM subliniază că nu este împotriva mineritului, ci doar a celui nesustenabil, care se desfășoară în zone protejate sau pe domenii ancestrale.

Plastic Flamingo

Foto: Plastic Flamingo

Charlotte și François Lesage s-au mutat din Franța în Filipine în august 2018, împreună cu cei trei copii ai lor, ca să ofere o soluție pentru poluarea cu plastic. Îngrijorați de ce se întâmplă în țările în curs de dezvoltare, de creșterea lor rapidă, dar și de lipsa unui management eficient de gestionare a deșeurilor, cei doi au pornit compania Plastic Flamingo, prin intermediul căreia colectează ambalajele mici de plastic amestecat cu aluminiu și le transformă în plăci. Acestea pot fi utilizate la construirea mobilierului și, pe viitor, și la construirea adăposturilor de urgență (Filipine are între 20 și 25 de taifunuri pe an).

Pentru că sunt la început, deocamdată au puncte de colectare a plasticului numai în două orașe din Filipine.

Buhay Zero-Waste

Pentru că în Filipine sistemul de gestionare a deșeurilor este unul rudimentar, mulți locuitori au înțeles că o soluție mai bună este reducerea deșeurilor produse. Buhay Zero-Waste este un grup de Facebook unde filipinezii împărtășesc soluții la problemele de eliminare a deșeurilor, unde propun variante pentru produse care creează deșeuri sau postează fotografii și adrese ale magazinelor care vând produse vrac. În acest moment, grupul numără 32.892 de membri și are, în medie, 13 postări noi pe zi.

spot_img

Ultimele știri