Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

#FillTheBottle, campania care îndeamnă participanții să umple o sticlă cu chiștoace

Câțiva tineri francezi au lansat o nouă campanie pentru protejarea mediului: #FillTheBottle presupune ca participanții să umple o sticlă de plastic cu mucurile de țigară pe care le găsesc pe jos.

Jason Prince, un tânăr din Franța, a postat pe Twitter o fotografie cu o sticlă de plastic plină de mucuri de țigară, însoțită de mesajul: „20 de minute să umplu această sticlă de un litru, pe o rază de mai puțin 50 de metri. E ceva foarte grav”.

Un alt prieten, Christian Musitu Swamu, a distribuit mai departe imaginea: „Nu e mult, dar dacă fiecare ar face asta, ar fi foarte tare”. Amel Talha, o prietenă de-a lor, a comentat: „Cred că #FillTheBottle ar fi cool”.

Plecând de la această acțiune și de la hashtag, în numai 24 de ore au apărut mii de poze și video-uri cu oameni care colectau mucurile de țigară în sticle de plastic. Fotografia lui Jason are acum 8.100 de like-uri și 3.800 de distribuiri.

https://twitter.com/Jsn_Drk94/status/1156591973446356992

„Am rămas fără cuvinte când am văzut că oamenilor le-a plăcut inițiativa și au acordat timp să participe”, a spus Amel, potrivit BBC. „Aceasta este o problemă majoră în Franța, dar și peste tot prin lume. Sunt extrem de fericită și de mândră că această campanie a avut efect”.

Ea a luat apoi legătura cu compania franțuzească  MéGo pentru a preda mucurile colectate. Aceștia reciclează filtrele și le transformă în produse din plastic, cum ar fi scrumiere.

https://www.instagram.com/p/B1igMc2ilu1/

Filtrele țigărilor sunt făcute din acetat de celuloză, un produs sintetic care este derivat din pulpa de lemn. Poate fi folosit și pentru confecționarea benzii magnetice, a ramelor pentru ochelari și a pieselor originale Lego.

„Oamenii cred că țigările sunt biodegradabile”, a declarat Nicola Boon, de la ONG-ul Keep Britain Tidy. „Știu că sunt toxice, dar cred că toxinele dispar într-un mod magic”. 

De fapt, potrivit organizației, în funcție de condiții, o țigară poate să dispară între 18 luni și 10 ani. Plasticul, arsenicul, plumbul și nicotina se scurg din filtre în mediu și le dăunează vietăților marine. Doar un muc de țigară la un litru de apă poate să fie deosebit de toxic pentru pești, arată cercetările celor de la Keep Britain Tidy.

„Ceea ce înseamnă că țigările aruncate pe străzi, îngropate în nisip sau aruncate în scurgere pot polua pentru ani la rând”, subliniază jurnaliștii de la BBC.

https://www.instagram.com/p/B1gtRsNo3Is/

Pe de altă parte, British American Tobacco – cea mai mare companie din lume de vânzare a țigărilor – spune că filtrele se pot degrada între trei luni și trei ani.

În Germania, Stephan von Orlow, care adună mucuri de țigară de mulți ani, a inițiat o petiție, în iunie, prin care fumătorii trebuie să plătească o garanție atunci când își cumpără țigări: 20 de cenți pe țigară sau 4 euro pe pachet. Aceștia vor primi scrumiere portabile în care vor depozita mucurile și vor primi garanția înapoi atunci când aduc chiștoacele la magazin.

„E foarte, foarte dificil să aduni toate mucurile de țigară pe care le găsești. Am hotărât atunci să caut o modalitate prin care să mă asigur că ele nu vor mai ajunge deloc în natură”.

Până acum, petiția a adunat 61.315 semnături, din totalul de 75.000.

spot_img

Ultimele știri