Finanţare de 3,3 milioane de dolari pentru extinderea unei reţele de măsurare a calităţii aerului

in Business 23 March 2021 99 Views

Start-up-ul polonez în domeniul monitorizării calităţii aerului, Airly, prezent şi în România, a finalizat o rundă de finanţare în valoare de 3,3 milioane de dolari, cu ajutorul căreia îşi va extinde reţeaua care utilizează inteligenţa artificială pentru măsurarea calităţii aerului la nivel global, inclusiv la noi în ţară.

 

O parte din finanţarea primită va fi alocată pentru dezvoltarea şi extinderea reţelei din România, pentru a oferi acces la date referitoare la calitatea aerului în timp real şi gratuit.

Finanţarea a fost condusă de firstminute capital, un fond de investiţii cu capital de risc pentru startup-uri, cu sediul în Londra, condus de Brent Hoberman CBE şi care este susţinut de peste 70 de fondatori ai unor companii unicorn. La strângerea de fonduri au participat și investitori de tip angel, printre care: fondatorul Uber, Garrett Camp, prin Expa, CEO-ul Bolt, Markus Villig, redactorul-șef și fondator al WIRED, David Rowan, fondatorul Pipedrive, Ragnar Sass, și Ferry Heilemann, cofondator al Leaders for Climate Action. Investitori anteriori, printre care și Sir Richard Branson’s Family Office și Konstantin von Unger, membrul consiliului administrativ Henkel, au fost și ei parte a acestei runde. Printre investitorii existenți se numără Giant Ventures și familia lui Sir Ronald Cohen.

La momentul actual, printre utilizatorii Airly se află peste 600 de administraţii locale şi oraşe din întreaga lume sau companii.

În România, reţeaua Airly de monitorizare a calităţii aerului a fost lansată în anul 2018, alături de Philips România, şi include în prezent 115 senzori în 18 oraşe din ţară.

Prin utilizarea inteligenţei artificiale, Airly oferă informaţii esenţiale despre calitatea aerului şi poate estima nivelul de poluare pentru următoarele 24 de ore, cu o verificabilitate de până la 95%. Airly pune la dispoziţia clienţilor din întreaga lume o platformă cu informaţii despre calitatea aerului, prin instalarea de reţele de senzori care urmăresc toţi indicatorii cheie de poluare – particule (PM1, PM2.5, PM10) şi gaze (NO2, O3, SO2 şi CO).

De asemenea, departamentul de Cercetare şi Dezvoltare al Airly poartă discuţii cu marile companii din industria mobilităţii pentru lansarea unor maşini şi scutere echipate cu senzori, pentru urmărirea calităţii aerului, dar la o rezoluţie şi mai mare.

„Aerul poluat este o plagă pentru sănătatea noastră – este ca o pandemie care avansează mai lent. Această finanțare ne va ajuta să ne extindem amprenta globală și să sprijinim astfel și mai multe orașe, companii și comunități în demersul de informare despre calitatea aerului din jurul nostru. România va rămâne în continuare în strategia noastră de dezvoltare, vom investi în structura companiei local, vom face angajări și vom extinde rețeaua de senzori în mai multe orașe”, spune Wiktor Warchałowski, CEO și co-founder Airly.

Pe lângă îmbunătățirea platformei și a algoritmilor care oferă informații despre calitatea aerului, Airly face investiții și în extinderea echipei, consolidând echipele de vânzări, marketing și inginerie în mai multe țări. În prezent, compania are 35 de angajați și urmărește să își dubleze personalul până la sfârșitul anului 2021.

Fondată în anul 2016, Airly este un start-up în domeniul monitorizării calităţii aerului, cu sediul central în Cracovia, Polonia. Airly construieşte cea mai mare reţea globală de senzori pentru calitatea aerului cu scopul de a contribui la informarea şi conştientizarea oamenilor privind problemele de poluare a aerului.

firstminute capital este un fond de capital de risc, ai cărui co-fondatori sunt Spencer Crawley şi Brent Hoberman CBE. Fondul investeşte în Europa şi SUA şi este susţinut de peste 70 de fondatori de unicorni. Înfiinţat în 2017, firstminute capital are astăzi active în administrare în valoare 240 de milioane de dolari pe două fonduri. Echipa este formată din 18 persoane din Londra, Berlin şi Stockholm.

Citeşte şi:

Cele mai mari primării din România eșuează în implementarea măsurilor pentru reducerea poluării aerului
Garda de Mediu a împiedicat un episod de poluare extremă în București

Comentarii

comentarii