Programe noi de finan╚Ťare pentru infrastructura de mediu

in EcoLIFESTYLE 28 April 2021 73 Views

Ministrul Mediului, Barna T├ínczos, le-a prezentat primarilor oportunit─â╚Ťile de finan╚Ťare pentru infrastructura de mediu. 1,75 miliarde de lei sunt acorda╚Ťi pentru sisteme de colectare selectiv─â a de╚Öeurilor la nivel local.

Ministrul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor, Barna T├ínczos, al─âturi de secretarul de stat pentru mediu, Ionu╚Ť Sorin Banciu ╚Öi pre╚Öedintele Administra╚Ťiei Fondului pentru Mediu, ╚śtefan Toga au avut o serie de ├«nt├ólniri cu reprezentan╚Ťii autorit─â╚Ťilor publice locale din Rom├ónia: Asocia╚Ťia Ora╚Öelor din Rom├ónia, Asocia╚Ťia Municipiilor din Rom├ónia ╚Öi Asocia╚Ťia Comunelor din Rom├ónia.

├Än cadrul ├«nt├ólnirilor, ministrul le-a prezentat primarilor oportunit─â╚Ťile de finan╚Ťare pentru unit─â╚Ťile administrativ-teritoriale, din bugetul AFM ╚Öi, respectiv, din Planul Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â.

ÔÇ×Am dezvoltat, ├«n acest an, programe noi, destinate nevoilor societ─â╚Ťii, at├ót la nivel na╚Ťional, dar mai ales la nivelul comunit─â╚Ťilor locale. Am propus ╚Öi am primit acceptul primarilor s─â ├«i implic─âm direct ├«n redactarea ghidurilor de finan╚Ťare, pentru a utiliza c├ót mai eficient fondurile pe care le avem la dispozi╚Ťie. Vrem astfel s─â reducem timpul consumat cu procedurile birocratice ╚Öi s─â ne concentr─âm mai mult pe implementareÔÇŁ, a declarat ministrul Barna T├ínczos.

Pe agenda discu╚Ťiilor s-a aflat ╚Öi prezentarea celor 15 programe ale Administra╚Ťiei Fondului de Mediu destinate autorit─â╚Ťilor publice locale, dar ╚Öi programele nou ├«nfiin╚Ťate:

  • Sisteme de colectare selectiv─â a de╚Öeurilor la nivel local ÔÇô sisteme automatizate de colectare, platforme de depozitare temporar─â, insule de colectare separat─â ├«n mediul urban, centre integrate de colectare, ├«nchiderea depozitelor neconforme (buget ├«n 2021 ÔÇô 1,75 miliarde lei);
  • Programul privind cre╚Öterea eficien╚Ťei energetice a cl─âdirilor publice (buget ├«n 2021 de 1,4 miliarde de lei);
  • Sta╚Ťii de re├«nc─ârcare pentru vehicule electrice ├«n municipii, ora╚Öe ╚Öi sta╚Ťiuni turistice (buget ├«n 2021 ÔÇô 500 milioane de lei);
  • Instala╚Ťii de biogaz/compost (buget ├«n 2021 – 500 milioane de lei).
  • Programul na╚Ťional de termoficare – investi╚Ťii pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea, extinderea sau ├«nfiin╚Ťarea sistemelor de alimentare centralizat─â cu energie termic─â a localit─â╚Ťilor (buget ├«n 2021 – 100 milioane de lei AFM ╚Öi 400 milioane lei MLPDA);
  • Transport ╚Öcolar ecologic (buget ├«n 2021 – 600 milioane de lei);

De asemenea, au fost aduse ├«n discu╚Ťie ╚Öi programele mai vechi derulate de MMAP prin Administra╚Ťia Fondului de Mediu ╚Öi care continu─â anul acesta: Rabla Clasic, Rabla Plus, Infrastructura velo (piste pentru biciclete), ├Ämp─âdurirea terenurilor degradate, Sisteme fotovoltaice pentru gospod─ârii izolate, Iluminat public ecologic.

Totodat─â, demnitarul a prezentat ╚Öi liniile de finan╚Ťare propuse de MMAP spre a fi incluse ├«n┬á Planul Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â. Astfel, investi╚Ťiile ├«n zona de mediu prin PNRR se axeaz─â pe trei piloni:

  1. Dezvoltarea sectorului de apă și apă uzată;
  2. Cre╚Öterea suprafe╚Ťelor de p─âdure ╚Öi stimularea biodiversit─â╚Ťii;
  3. Managementul deșeurilor, colectare selectivă și economie circulară.

Un alt subiect abordat a fost ├«ncheierea de protocoale ├«ntre Garda Na╚Ťional─â de Mediu ╚Öi Unit─â╚Ťile administrativ-teritoriale, pentru verificarea ╚Öi stoparea depozit─ârilor ilegale de de╚Öeuri.

Ministrul le-a prezentat edililor ╚Öi m─âsurile pe care le pot lua, la nivelul prim─âriilor, pentru a sus╚Ťine campania ,,Vinerea VerdeÔÇŁ, o ini╚Ťiativ─â care ├«ncurajeaz─â┬á utilizarea transportului alternativ ├«n ultima zi lucr─âtoare a s─âpt─âm├ónii, ├«n scopul reducerii polu─ârii. ,,Vinerea VerdeÔÇŁ ├«╚Öi propune ca p├ón─â la sf├ór╚Öitul acestui an, cel pu╚Ťin unul din patru angaja╚Ťi s─â vin─â ├«n ultima zi lucr─âtoare a s─âpt─âm├ónii, la serviciu, pe jos, cu bicicleta sau cu transportul ├«n comun ╚Öi s─â renun╚Ťe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

Comentarii

comentarii