Finantarea proiectelor de alimentare cu apa a satelor, discutata la Bucuresti

Managementul integrat al resurselor de apa, salubritatea si asigurarea resurselor de apa, precum si modalitatile de finantare a proiectelor pentru alimentarea cu apa a localitatilor rurale sunt teme aflate pe agenda celei de-a XI-a intalniri a Grupului de lucru pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala (EECCA) din cadrul Initiativei pentru Apa a Uniunii Europene (EUWI).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, lucrarile se desfasoara la Bucuresti, in perioada 12 – 13 mai, si au fost deschise de secretarul de stat in MMDD, Lucia Ana Varga, in calitate de presedinte in exercitiu al EECCA.

Acest seminar este primul din cele doua pe care trebuie sa le organizeze Romania, dupa ce a preluat de la Comisia Europeana, pentru doi ani, presedintia EECCA, cu prilejul intalnirii organizate la Moscova, in data de 13 decembrie 2007.

Principala sarcina asumata de Romania va fi promovarea politicii Uniunii Europene in domeniul gospodarii apei si, in principal, aplicarea principiilor Directivei Cadru pentru Apa in tarile ce fac parte din aceasta componenta.

Activitatile prioritare sustinute in acest an de Romania in cadrul presedintiei EECCA vor fi cele demarate de Comisia Europeana, urmand ca in 2009 sa se promoveze realizarea unui schimb de experienta in domeniul alimentarii cu apa si canalizarii intre Romania si tarile din regiunea EECCA.

De asemenea, pe perioada desfasurarii mandatului, Romania si-a propus sa contribuie la dezvoltarea dialogurilor referitoare la politicile nationale in domeniul apei si sa promoveze strategii de finantare viabile pentru sectorul apa-apa uzata in regiune.

"Pe durata presedintiei sale, Romania va sprijini constant tarile din regiunea EECCA in demersul acestora de a asigura apa potabila si canalizarea pentru populatie si va facilita, totodata, promovarea principiilor europene in aceste tari", a declarat Lucia Ana Varga.

Initiativa pentru Apa a Uniunii Europene (EUWI) a fost lansata in anul 2002 si are drept obiectiv principal realizarea scopurilor Declaratiei Mileniului, semnata la Johannesburg. Acest obiectiv include reducerea la jumatate, pana in anul 2015, a numarului de oameni care nu au acces sau nu isi permit o apa potabila sigura sau care nu au acces la salubritate si elaborarea planurilor nationale pentru managementul resurselor de apa pana in 2005.

EUWI cuprinde cinci componente destinate urmatoarelor regiuni sau domenii: 1. Africa 2. Mediterana, 3. Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala, 4. America Latina si 5. investitii in infrastructura de apa. Grupul de lucru pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala (EECCA) este un parteneriat creat in scopul imbunatatirii managementului resurselor de apa si cuprinde 12 tari (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Republica Kirgaza, Republica Moldova, Federatia Rusa, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan), cu o populatie de aproximativ 281 de milioane de locuitori.

spot_img

Ultimele știri