Finlanda va fi neutră din punct de vedere al carbonului până în 2035

in Legislatie 4 June 2019 212 Views

Finlanda a anunțat că va fi neutră din punct de vedere al carbonului până în 2035, stabilind una dintre cele mai ambițioase ținte din lume.

După mai mult de o lună de negocieri, cinci partide au căzut de acord asupra obiectivului promovat de prim ministrul Antti Rinne.

Noul guvern a spus că va transforma ținta în legislație, apoi o va revizui în 2025.

Ecologiștii au întâmpinat programul, care include reforme ale impozitului pe energie, investiții în căi ferate, reguli de sustenabilitate pentru generarea energiei din arderea lemnului. 

„Oamenii au cerut acțiune climatică mai rapidă și o vor primi. Construirea primei societăți sustenabile, fără combustibili fosili din lume va necesita mult mai mult decât vorbe frumoase pe hârtie, dar suntem determinați să o realizăm.”, a declarat Sini Harkki, de la Greenpeace Nordic.

Ea a adăugat că va fi nevoie de măsuri mai stricte pentru abordarea impactului climatic al defrișărilor și utilizarea turbei pentru energie electrică.

Noua țintă ridică semne de întrebare privind investițiile în noi fabrici de celuloză. Indicile de exploatare a pădurilor a crescut de la 68 de milioane de metri cubi în 2015 la aproximativ 75-77 de milioane anul trecut.

Țara va trebui să renunțe la combustibili fosili și turbă, care reprezintă 40% din consumul de energie, relatează Climate Home News.

Comentarii

comentarii