Gabriela Firea: 50.000 de rable ├«nmatriculate ├«n Bucure╚Öti ├«n ultimele luni. Solu╚Ťia ÔÇô la guvern

in Transport 28 September 2017 345 Views

Primarul General al capitalei, Gabriela Firea, atrage aten╚Ťia asupra situa╚Ťiei create ├«n Bucure╚Öti prin eliminarea timbrului de mediu. Prezent─â ├«n cadrul conferin╚Ťei Mobility, organizat─â de Green Report, Gabriela Firea a prezentat solu╚Ťiile identificate pentru descongestionarea traficului din Bucure╚Öti.

gabriela firea mobility mașini rable

 

├Än ultimele luni, ├«n Bucure╚Öti, s-au ├«nmatriculat ├«n jur de 45.000 ÔÇô 50.000 de ma╚Öini, din nefericire Euro 3 ╚Öi Euro 4, a╚Öa-numitele rable, second-hand-uri din Europa. Pe noi ne nemul╚Ťume╚Öte acest lucru ╚Öi am rugat colegii de la Guvern s─â g─âseasc─â o solu╚Ťie.

Gabriela Firea a explicat faptul c─â cererea elimin─ârii taxei a venit de la cet─â╚Ťeni.

Dup─â 50 de ani de socialism, orice rom├ón se consider─â ├«ndrept─â╚Ťit s─â aib─â ma╚Öin─â. Numai c─â, dac─â ne lu─âm to╚Ťi dou─â, trei sau patru ma╚Öini ╚Öi nu vom mai avea pe unde s─â circul─âm, nu am realizat un lucru bun pentru societate. Trebuie s─â prelu─âm modelul capitalelor europene, ├«n care chiar ╚Öi persoanele care au un venit crescut circul─â cu metroul, cu tramvaiul, cu autobuzul. Cu condi╚Ťia, ├«ntr-adev─âr, ca transportul public ├«n comun s─â fie civilizat, predictibil, cu panouri de afi╚Öaj a programului, astfel ├«nc├ót orice c─âl─âtor s─â ╚Ötie exact c├ónd ajunge la destina╚Ťie.

Cornel Brezuic─â, pre╚Öedintele Administra╚Ťiei Fondului pentru Mediu (AFM), a anun╚Ťat recent c─â ar fi putea fi introdus─â o nou─â versiune a timbrului pentru mediu, p├ón─â la finalul anului 2017.

Modernizarea transportului ├«n comun, ├«nt├órziat─â de licita╚Ťii

Primarul capitalei a recunoscut e╚Öecul referitor la modernizarea transportului ├«n comun. Promisese achizi╚Ťionarea a 400 de autobuze Euro 6, 100 de tramvaie ╚Öi 100 de autobuze electrice, ├«n decurs de un an. A explicat c─â nu a reu╚Öit s─â pun─â ├«n aplicare planul din cauza legisla╚Ťiei referitoare la achizi╚Ťiile publice.

Licita╚Ťia noastr─â este suspendat─â CNSC (Consiliul Na┼úional de Solu┼úionare a Contesta┼úiilor, n.r.), pentru c─â sunt c├óteva companii care pun mai presus de interesul cet─â╚Ťenilor interesul companiilor respective. Studiem foarte serios posibilitatea de a-i da ├«n judecat─â pe cei care, din dorin╚Ťa de a c├ó╚Ötiga un contract, ├«n alte condi╚Ťii dec├ót cele din caietul de sarcini avizat de ANAF, blocheaz─â licita╚Ťiile.

Gabriela Firea propune schimbarea legii achizi╚Ťiilor publice ╚Öi introducerea unei cau╚Ťiuni pentru cei care fac contesta╚Ťii ╚Öi ├«nt├órzie astfel implementarea proiectelor.

Solu╚Ťiile propuse, ├«nc─â neimplementate

Primarul General al Municipiului Bucure╚Öti a adus ├«n discu╚Ťie o serie de solu╚Ťii pentru descongestionarea traficului din cel mai aglomerat ora╚Ö din Europa. A men╚Ťionat necesitatea finaliz─ârii magistralei de metrou Drumul Taberei ╚Öi Grivi╚Ťa ÔÇô Aeroportul Interna╚Ťional, construirea a cinci parc─âri park&ride, amenajarea de piste pentru biciclete, ├«nfiin╚Ťarea de benzi unice pentru transportul ├«n comun ╚Öi taxiuri ╚Öi folosirea unor por╚Ťiuni din traseul liniilor de tramvai ╚Öi de c─âtre autobuze etc. Niciuna dintre aceste solu╚Ťii propuse nu este, ├«ns─â, finalizat─â.

Comentarii

comentarii