Firea las─â Capitala f─âr─â fonduri pentru reducerea polu─ârii, tratarea de┼čeurilor ┼či piste de biciclet─â

in Business, Poluare, Slider homepage, Transport 30 October 2018 482 Views

Proiectul de hot─âr├óre privind rectificarea bugetar─â a fost aprobat, mar┼úi, ├«n ┼čedin┼úa Consiliului General al Municipiului Bucure┼čti (CGMB), urm├ónd s─â fie t─âiate fondurile de la proiectele care vizau reducerea polu─ârii, inclusiv cofinan┼úarea programului LIFE al Uniunii Europene pentru proiecte privind solu┼úii anti-praf.

├Än total, vor fi t─âiate fonduri de peste 53 de milioane de lei pentru┬áinvesti┼úii ├«n domenii unde deja Capitala este mult ├«n urma standardelor europene ├«n ceea ce prive┼čte managementul de┼čeurilor, reducerea polu─ârii, infrastructura pentru biciclete sau spa┼úiile verzi. M─âsura vine dup─â ce s─âpt─âm├óna trecut─â, primarul general Gabriela Firea transmitea de la Tokio, unde se afla ├«ntr-o vizit─â de lucru, c─â┬áPMB va colabora cu autorit─â┼úile din Tokyo pentru reducerea polu─ârii generat─â de trafic.

Concret, ├«n ceea ce prive┼čte domeniul reducerii ┼či controlului polu─ârii, vor fi retra┼či 24 de milioane de lei, de la proiecte privind solu┼úii anti-praf┬á fondurile vor fi reduse cu 2,3 milioane de lei. Proiectele privind solu┼úiile anti-praf fac parte din programul LIFE al UE.

Bicicli┼čtii nu vor avea o infrastructur─â adecvat─â ├«n urm─âtoarea perioad─â, av├ónd ├«n vedere c─â proiectele care vizau amenajarea de piste ├«n zona central─â vor avea un minus de 12 milioane de lei.

PMB nu consideră important nici proiectul privind actualizarea registrului spaţiilor verzi, de unde taie 5,8 milioane de lei sau elaborarea documentaţiei tehnice pentru înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie în cadrul proiectului Centura Verde a Capitalei (mai puţin cu 2,7 milioane de lei).

De asemenea, creditele bugetare prev─âzute pentru colectarea, tratarea ┼či distrugerea de┼čeurilor se reduc cu 3,8 milioane de lei, ajung├ónd la 1 milion de lei, ├«n timp ce creditele de angajament vor cre┼čte cu 5 milioane de lei.

├Än acest fel, va fi redus cu 2,7 milioane de lei bugetul alocat pentru achizi┼úia serviciilor de asisten┼ú─â tehnic─â pentru preg─âtirea proiectului privind instala┼úia de tratare termic─â ┼či valorificare energetic─â a de┼čeurilor.

Pe l├óng─â cei peste 53 de milioane de lei t─âia┼úi de la proiectele de mediu, se iau ┼či 62,1 milioane de lei din cei 67 de milioane de lei prev─âzu┼úi ├«n acest an pentru reabilitarea sistemului de termoficare, pe un traseu de 31,6 kilometri. Se suplimenteaz─â, ├«n schimb, cu 8,1 milioane de lei capitolul ordine public─â, din care 7,8 milioane de lei vor fi folosi┼úi pentru ma┼čini ┼či echipamente.

┼×i t─âierile de buget nu se opresc aici. Sume mai mici vor fi t─âiate ┼či de la proiecte precum actualizarea planului de ac┼úiune pentru diminuarea zgomotului, studiul de fezabilitate pentru sistemul informa┼úional pentru managementul calit─â┼úii aerului, studiul pentru tratarea de┼čeurilor periculoase (inclusiv medicale) ┼či revizuirea studiului privind gestionarea de┼čeurilor de construc┼úii.

Acesta este al doilea proiect de rectificare bugetar─â dezb─âtut de consilierii generali ├«n doar dou─â s─âpt─âm├óni. La ┼čedin┼úa CGMB din 18 octombrie, rectificarea a fost respins─â prin voturile opozi┼úiei, PSD-ALDE fiind ├«n minoritate prin lipsa unui consilier general PSD.

 

Comentarii

comentarii