Firma spaniol─â Eptisa a fost selectat─â de PMB managerul de proiect al incineratorului de de┼čeuri al Capitalei

in Energie 3 July 201820 Views

Prim─âria Municipiului Bucure╚Öti a selectat compania Eptisa din Spania ca┬ámanager de proiect al incineratorului de de┼čeuri al Capitalei, valoarea contractului fiind de┬á2,65 milioane de lei, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achizi┼úii Publice (SEAP).

Bucure╚Ötiul trebuie s─â aib─â ├«n func╚Ťionare, p├ón─â la finele anului 2022, un incinerator de de╚Öeuri,┬áconform termenelor prev─âzute ├«n Programul Opera╚Ťional Infrastructura Mare.

Managerul de proiect┬áva avea ca sarcin─â s─â gestioneze planul de construire a unei instala╚Ťii de tratare termic─â ╚Öi valorificare energetic─â a de╚Öeurilor municipale din Capital─â

Potrivit declara╚Ťiilor anterioare ale primarului general, sta╚Ťia de tratare termic─â va avea┬áo capacitate de p├ón─â la 350.000 de tone de gunoi pe an, iar timpul de lucru va fi de 8.000 de ore pe an.

Valoarea proiectului se ridic─â la 250 de milioane de euro ╚Öi┬áinclude: sta┼úia de valorificare energetic─â a de┼čeurilor, dou─â biodigestoare, un MBT- sta┼úia de tratare microbiologic─â ┼či care ulterior devine sta┼úie de sortare.

Ini╚Ťial, planul PMB a fost s─â┬áconstruiasc─â un incinerator de de╚Öeuri de mari dimensiuni, ├«ns─â a renun╚Ťat apoi la idee ╚Öi a anun╚Ťat ├«n 2017 c─â┬áare ca nou obiectiv realizarea unor sta╚Ťii de cogenerare ╚Öi sortare ├«n toate cele ╚Öase sectoare ale Capitalei.

“La nivelul Prim─âriei Generale am g─âsit ca ╚Öi strategie dorin╚Ťa de a se realiza un incinerator de mari dimensiuni, unic pentru Capital─â ╚Öi zona limitrof─â, care ar fi putut s─â ob╚Ťin─â ╚Öi fonduri europene. Am discutat, am analizat, ne-am ├«nt├ólnit cu mai mul╚Ťi speciali╚Öti ├«n domeniu, inclusiv str─âini. Am informat-o ╚Öi pe doamna viceprim-ministru ╚Öi decizia noastr─â, la nivelul PMB, av├ónd ├«n vedere urgentarea procesului de sortare ╚Öi colectare, este aceea de a merge pe varianta mai multor astfel de centre, nu doar a unui singur incinerator, care oricum ar fi produs pentru popula╚Ťie un anumit disconfort, nu ├«n sensul eman─ârii unor substan╚Ťe, care au un miros nepl─âcut, ci ├«n sensul ├«n care popula╚Ťia consider─â c─â nu e at├ót de bine s─â ai locuin╚Ťa ├«n proximitatea unui astfel de incinerator”, declara primarul Capitalei Gabriela Firea.

 

Gabriela Firea mai spunea, de asemenea anul trecut, c─â ├«n cazul ├«n care operatorii economici investesc ╚Öi ei ├«n sta╚Ťiile de cogenerare, municipalitatea poate cump─âra ├«ntreaga cantitate de energie produs─â, necesar─â at├ót pentru CET-uri, c├ót ╚Öi pentru iluminatul public.

Firma spaniol─â Eptisa, mai are ├«n derulare contracte cu autorit─â╚Ťi locale din Rom├ónia, conform informa╚Ťiilor de pe site-ul propriu, respectiv┬ásupervizarea lucr─ârilor de reabilitare termic─â a cl─âdirilor din Sectorul 3 al Municipiului Bucure╚Öti ┼či preg─âtirea Aplica┼úiilor de Finan┼úare ┼či a Documenta┼úiilor de Atribuire pentru proiectele regionale de dezvoltare a infrastructurii de ap─â ┼či ap─â uzat─â din jude┼úele Prahova ┼či Maramure┼č.

Comisia Europeană recomandă reciclarea, în defavoarea incinerării

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene,┬ástatele precum Rom├ónia, f─âr─â capacitate de incinerare ╚Öi dependente de depozitarea la groap─â, ar trebui s─â se axeze pe implementarea unor m─âsuri care s─â favorizeze reciclarea. Printre acestea, speciali╚Ötii men╚Ťioneaz─â:┬ádezvoltarea infrastructurii pentru colectare selectiv─â ╚Öi reciclare,┬áreducerea depunerii la groap─â a de╚Öeurilor biodegradabile┬ácare produc metan ╚Öi┬áfolosirea de╚Öeurilor pentru a ob╚Ťine deopotriv─â energie ╚Öi biogaz, prin fermentare anaerob─â. Exper╚Ťii mai precizeaz─â c─â, ├«n cazul ├«n care se iau ├«n considerare exportul de╚Öeurilor ├«n vederea valorific─ârii sau consturirea de noi facilit─â╚Ťi de incinerare, trebuie ╚Ťinut cont de impactul pe care aceste solu╚Ťii ├«l au.

Comisia atrage aten╚Ťia ╚Ť─ârilor care au capacit─â╚Ťi mari de incinerare┬ác─â acest mod de tartare a de╚Öeurilor descurajeaz─â reciclarea. Prin urmare, le recomand─â: introducerea unor taxe pe incinerare ╚Öi a unor taxe mai mari pe depozitarea la groap─â; eliminarea schemelor de subven╚Ťionare a inciner─ârii de╚Öeurilor ╚Öi realocarea fondurilor pentru o activitate situat─â mai sus pe ierarhia gestion─ârii de╚Öeurilor; introducerea unui moratoriu pe construc╚Ťia de noi facilit─â╚Ťi de incinerare ╚Öi ├«nchiderea celor vechi sau ineficiente.

 

Cite╚Öte ╚Öi:┬áIncinerarea de╚Öeurilor, solu╚Ťie sau pericol pentru mediu?

 

Comentarii

comentarii