Firma spaniolă Eptisa a fost selectată de PMB managerul de proiect al incineratorului de deşeuri al Capitalei

Primăria Municipiului București a selectat compania Eptisa din Spania ca manager de proiect al incineratorului de deşeuri al Capitalei, valoarea contractului fiind de 2,65 milioane de lei, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Bucureștiul trebuie să aibă în funcționare, până la finele anului 2022, un incinerator de deșeuri, conform termenelor prevăzute în Programul Operațional Infrastructura Mare.

Managerul de proiect va avea ca sarcină să gestioneze planul de construire a unei instalații de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale din Capitală

Potrivit declarațiilor anterioare ale primarului general, stația de tratare termică va avea o capacitate de până la 350.000 de tone de gunoi pe an, iar timpul de lucru va fi de 8.000 de ore pe an.

Valoarea proiectului se ridică la 250 de milioane de euro și include: staţia de valorificare energetică a deşeurilor, două biodigestoare, un MBT- staţia de tratare microbiologică şi care ulterior devine staţie de sortare.

Inițial, planul PMB a fost să construiască un incinerator de deșeuri de mari dimensiuni, însă a renunțat apoi la idee și a anunțat în 2017 că are ca nou obiectiv realizarea unor stații de cogenerare și sortare în toate cele șase sectoare ale Capitalei.

„La nivelul Primăriei Generale am găsit ca și strategie dorința de a se realiza un incinerator de mari dimensiuni, unic pentru Capitală și zona limitrofă, care ar fi putut să obțină și fonduri europene. Am discutat, am analizat, ne-am întâlnit cu mai mulți specialiști în domeniu, inclusiv străini. Am informat-o și pe doamna viceprim-ministru și decizia noastră, la nivelul PMB, având în vedere urgentarea procesului de sortare și colectare, este aceea de a merge pe varianta mai multor astfel de centre, nu doar a unui singur incinerator, care oricum ar fi produs pentru populație un anumit disconfort, nu în sensul emanării unor substanțe, care au un miros neplăcut, ci în sensul în care populația consideră că nu e atât de bine să ai locuința în proximitatea unui astfel de incinerator”, declara primarul Capitalei Gabriela Firea.

 

Gabriela Firea mai spunea, de asemenea anul trecut, că în cazul în care operatorii economici investesc și ei în stațiile de cogenerare, municipalitatea poate cumpăra întreaga cantitate de energie produsă, necesară atât pentru CET-uri, cât și pentru iluminatul public.

Firma spaniolă Eptisa, mai are în derulare contracte cu autorități locale din România, conform informațiilor de pe site-ul propriu, respectiv supervizarea lucrărilor de reabilitare termică a clădirilor din Sectorul 3 al Municipiului București şi pregătirea Aplicaţiilor de Finanţare şi a Documentaţiilor de Atribuire pentru proiectele regionale de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Prahova şi Maramureş.

Comisia Europeană recomandă reciclarea, în defavoarea incinerării

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, statele precum România, fără capacitate de incinerare și dependente de depozitarea la groapă, ar trebui să se axeze pe implementarea unor măsuri care să favorizeze reciclarea. Printre acestea, specialiștii menționează: dezvoltarea infrastructurii pentru colectare selectivă și reciclarereducerea depunerii la groapă a deșeurilor biodegradabile care produc metan și folosirea deșeurilor pentru a obține deopotrivă energie și biogaz, prin fermentare anaerobă. Experții mai precizează că, în cazul în care se iau în considerare exportul deșeurilor în vederea valorificării sau consturirea de noi facilități de incinerare, trebuie ținut cont de impactul pe care aceste soluții îl au.

Comisia atrage atenția țărilor care au capacități mari de incinerare că acest mod de tartare a deșeurilor descurajează reciclarea. Prin urmare, le recomandă: introducerea unor taxe pe incinerare și a unor taxe mai mari pe depozitarea la groapă; eliminarea schemelor de subvenționare a incinerării deșeurilor și realocarea fondurilor pentru o activitate situată mai sus pe ierarhia gestionării deșeurilor; introducerea unui moratoriu pe construcția de noi facilități de incinerare și închiderea celor vechi sau ineficiente.

 

Citește și: Incinerarea deșeurilor, soluție sau pericol pentru mediu?

 

spot_img

Ultimele știri