Flotila România Centenar va recrea Marea Unire pe Dâmbovița

În weekend, Flotila România Centenar, alcătuită din bărci ce reprezintă regiunile istorice al României, va recrea, simbolic, Marea Unire în zona insulei amplasate pe Dâmbovița, în București. Participanții la spectacol pot vâsli sau pot asculta concertele din bărci.

Flotila România Centenar va recrea Marea Unire pe Dâmbovița

De astăzi, până duminică, Flotila România Centenar, cea care a participat de curând la competiția The Great River Race, de pe Tamisa, poate fi admirată la București, pe apă, între Podul Unirii și Biblioteca Națională a României.

Cele 6 ambarcațiuni reprezintă regiunile istorice revenite „acasă”, pe rând, în Anul Marii Uniri, respectiv: Basarabia (martie 1918), Bucovina (noiembrie 1918), Dobrogea (noiembrie 1918), Transilvania, Moldova, Țara Românească (1 decembrie 1918). Bărcile din lemn au fost realizate la Tulcea, în atelierul Geneza, singurul din România care încă mai practică meșteșugului „marangozeriei” (construcția și reparația bărcilor tradiționale), unul dintre reperele centrale ale tradiției Deltei Dunării.

„Anul acesta a fost un prilej să vorbim mai mult despre istorie. Eu întotdeauna am crezut că istoria mare este formată din istoriile mici, ale fiecăruia dintre noi, legate cu firele care țin laolaltă o echipă. De multe ori m-am întrebat ce-aș fi fost eu fără oamenii din echipele din care am făcut parte? Să faci echipă pentru România e cel mai natural și mai frumos lucru pe care îl putem face într-un an aniversar” a declarat Ivan Patzaichin.

Începând de vineri, doritorii sunt așteptați pe cheiul Dâmboviței pentru a vâsli în curse de agrement pe Dâmbovița sau pot asculta din bărci concertele de pe scena plutitoare a Dâmboviței.

Cea mai importantă misiune le revine vâslașilor, aceea de a recrea Unirea, simbolic, pe luciul apei, prin andocarea celor șase regiuni la insula amplasată pe Dâmbovița. În după amiezele de vineri, sâmbătă și duminică, vâslașii amatori vor avea prilejul să își demonstreze abilitățile de a colabora la un episod de coregrafie navală.

Vor fi opt momente în care se va încerca „unirea” bărcilor din Flotila Centenar: vineri, 21 sept. la ora 18:00 și la ora 19:00; sâmbătă la orele 17:00, 18:00 și 19:00 și duminică la orele 17:00, 18:00 și 19:00. De vineri până duminică, între 10:00 – 20:00, pe Dâmbovița, în fața Bibliotecii Naționale, doritorii pot vâsli sau se pot iniția în acest sport, pregătindu-se pentru a recrea momentul „unirii flotilei”.

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 își continuă astfel eforturile inițiate acum 5 ani de a sprijini recuperarea Dâmboviței prin campania Dâmbovița – Smart River de regenerare a spațiului din vecinătatea Bibliotecii Naționale.

„Sperăm să contribuim la crearea unei identități pentru această zonă publică, să ajutăm reconectarea oamenilor la râul uitat al capitalei și să antrenăm administrația publică în acest demers de reconversie a unui areal urban cu mare potențial de interacțiune socială”, transmit cei de la Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.

Flotila România Centenar la The Great River Race

Flotila România Centenar va recrea Marea Unire pe Dâmbovița

Flotila România Centenar a participat, la începutul lunii septembrie, la competiția The Great River Race, de pe Tamisa. Echipajele au fost formate atât din români stabiliți în Marea Britanie, mulți dintre ei foști sportivi, care au răspuns chemării lui Ivan Patzaichin, cât și din români veniți special la Londra pentru eveniment.

Cursa The Great River Race, desfășurată pe lungimea de 21,8 mile pe Tamisa, în amonte, se organizează din 1988, și este un maraton care atrage peste 300 de ambarcațiuni cu vâsle din toată lumea. De altfel, evenimentul face parte dintr-un amplu Festival londonez, Totally Thames, o manifestare anuală de celebrare a Tamisei, de reconectare a fluviului cu locuitorii și vizitatorii Londrei prin artă și sport, prin momente de descoperire și de întoarcere la natură, oferind prilejuri de înțelegere mai profundă a conexiunii între oraș și râul care îl traversează.

Festivalul Tamisei are loc pe toată durata lunii septembrie, iar ziua de 9 septembrie a fost „Ziua României”, când parcul Bernie Spain din apropierea Teatrului Național va găzdui concerte, expoziții, ateliere și activități pentru copii.

spot_img

Ultimele știri