Inspira╚Ťie din natur─â. Cum sunt aripile unui fluture model pentru celule fotovoltaice de dou─â ori mai eficiente

in Biodiversitate, Business 7 November 201740 Views

Mai mul╚Ťi cercet─âtori americani ╚Öi germani au creat un nou model de celulele fotovoltaice. Ei s-au inspirat din microstructurile din aripile unor fluturi. Noul tip de celule fotovoltaice are capacitatea de a capta lumina de dou─â ori mai eficient.

fluture

foto: Radwanul Hasan Siddique, KIT/Caltech

Cercetarea a fost o ac╚Ťiune comun─â a speciali╚Ötilor California Institute of Technology ╚Öi Karlsruh Institute of Technology (Germania), iar rezultatele au fost publicate ├«n revista Science Advances.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au examinat aripile fluturelui Pachliopta aristolochiae (n.r. fluture negru, originar din India), la microscop ╚Öi au descoperit c─â structurile arborescente care fac posibile culorile de pe aripile insectei au mici cavit─â╚Ťi. Ei ╚Öi-au dat seama c─â, ├«n cazul acestei specii de fluture, aripile┬áau o capacitate mai mare de a capta lumina, datorit─â felului ├«n care sunt distribuite cavit─â╚Ťile din acestea.┬á├Än plus, tot aceste cavit─â╚Ťi le permit aripilor s─â fie mai u╚Öoare.

Potrivit lui Radwanul Siddique, cercet─âtorul care a coordonat lucrarea, distribu╚Ťia cavit─â╚Ťilor ├«n structura aripilor nu este uniform─â. Dup─â ce au creat mai multe modelele 3D de celule fotovoltaice pe calculator, imit├ónd aceste structuri, speciali╚Ötii ╚Öi-au dat seama c─â, pentru absorbi mai mult─â lumin─â, nu forma, ci pozi╚Ťia ╚Öi ordinea ├«n care g─âurile erau distribuite erau cele mai importante.

Dup─â modelele proiectate pe calculator, a urmat crearea unor celule fotovoltaice ├«n laborator. Pentru asta, exper╚Ťii au folosit foi sub╚Ťiri de siliciu hidrogenat, care aveau aceea╚Öi structur─â ca modelele create pe calculator.

Potrivit cercet─âtorilor, noul model de celule fotovoltaice a permis captarea unei cantit─â╚Ťi de lumin─â de aproximativ dou─â ori mai mare, iar descoperirea ar putea schimba modul ├«n care func╚Ťioneaz─â panourile fotovoltaice.

via The Verge, Phys.org, Inhabitat

 

Cite╚Öte ╚Öi:┬áWind Tree, eoliana care func╚Ťioneaz─â chiar ╚Öi cu v├ónt de 7 kilometri pe or─â

Comentarii

comentarii