Inspirație din natură. Cum sunt aripile unui fluture model pentru celule fotovoltaice de două ori mai eficiente

Mai mulți cercetători americani și germani au creat un nou model de celulele fotovoltaice. Ei s-au inspirat din microstructurile din aripile unor fluturi. Noul tip de celule fotovoltaice are capacitatea de a capta lumina de două ori mai eficient.

fluture
foto: Radwanul Hasan Siddique, KIT/Caltech

Cercetarea a fost o acțiune comună a specialiștilor California Institute of Technology și Karlsruh Institute of Technology (Germania), iar rezultatele au fost publicate în revista Science Advances.

Oamenii de știință au examinat aripile fluturelui Pachliopta aristolochiae (n.r. fluture negru, originar din India), la microscop și au descoperit că structurile arborescente care fac posibile culorile de pe aripile insectei au mici cavități. Ei și-au dat seama că, în cazul acestei specii de fluture, aripile au o capacitate mai mare de a capta lumina, datorită felului în care sunt distribuite cavitățile din acestea. În plus, tot aceste cavități le permit aripilor să fie mai ușoare.

Potrivit lui Radwanul Siddique, cercetătorul care a coordonat lucrarea, distribuția cavităților în structura aripilor nu este uniformă. După ce au creat mai multe modelele 3D de celule fotovoltaice pe calculator, imitând aceste structuri, specialiștii și-au dat seama că, pentru absorbi mai multă lumină, nu forma, ci poziția și ordinea în care găurile erau distribuite erau cele mai importante.

După modelele proiectate pe calculator, a urmat crearea unor celule fotovoltaice în laborator. Pentru asta, experții au folosit foi subțiri de siliciu hidrogenat, care aveau aceeași structură ca modelele create pe calculator.

Potrivit cercetătorilor, noul model de celule fotovoltaice a permis captarea unei cantități de lumină de aproximativ două ori mai mare, iar descoperirea ar putea schimba modul în care funcționează panourile fotovoltaice.

via The Verge, Phys.org, Inhabitat

 

Citește și: Wind Tree, eoliana care funcționează chiar și cu vânt de 7 kilometri pe oră

spot_img

Ultimele știri